detector.media
01.04.2013 17:38
ТСН покаже серію спецрепортажів «Вихід із себе» про проблеми аутизму
ТСН покаже серію спецрепортажів «Вихід із себе» про проблеми аутизму

Сьогодні, 1 квітня, напередодні Всесвітнього дня інформування про проблему аутизму, Телевізійна служба новин (ТСН) каналу «1+1» розпочинає серію спеціальних репортажів «Вихід із себе». Впродовж тижня у вечірньому випуску новин о 19:30 на «1+1» покажуть історії людей з аутизмом - з України, Росії та Європи, повідомляє прес-служба каналу.

 

Автор циклу - кореспондентка ТСН Світлана Березовська.

 

«Героями репортажів стали діти та підлітки, які долають труднощі свого діагнозу, а також дорослі люди, для яких "аутизм" не став вироком, а зробив їх особливими успішними людьми», - розповідають у прес-службі. Серед них - кандидат математичних наук, який працює IT-спеціалістом; дорослі дівчата, які співають і мають фотографічну пам'ять; школярі, які в пам'яті миттєво множать та ділять багатозначні числа; художниця, яка однією з перших почала малювати 3D-картини, і до деталей пам'ятає, як у дитинстві не говорила півроку.

 

Серією репортажів «Вихід із себе» ТСН підтримує проект «Аут», мета якого - привернути увагу суспільства до проблеми аутизму, в рамках стратегії соціальної відповідальності групи «1+1 Медіа».

 

Відомо, що майже в кожній країні показник людей з аутизмом однаковий - 1% від усього населення, нагадують на «1+1». В Україні поки що цей показник менший, але дитячі психіатри кажуть, що це тому, що в нас більшість людей приховують недугу або не діагностують її. Звідси й одна з найбільших, на думку журналістів, проблем дітей з аутизмом - пізнє діагностування марнує найцінніший час для реабілітації.

 

«В Україні сім'ї з дитиною-аутистом опиняються наодинці з проблемою. У нас немає дитячих садків, де б уміли працювати з аутистами, майже немає шкіл, де б уміли навчати таких дітей. Найгірша ситуація у селах чи містечках: дитину-аутиста там часто замикають у чотирьох стінах, і з часом така дитина перетворюється на глибокого інваліда. Хоча при правильній роботі вона б могла не відрізнятися від звичайних дітей. В Україні є один приватний спеціалізований дитячий садок для дітей з аутизмом, але він проблеми не розв'язує. По-перше, він надто дорогий, по-друге, він один-єдиний. Хоча часто він дає шанс десяткам дітей соціалізуватися», - зауважує Світлана Березовська.

 

У світі люди з діагнозом «аутизм» успішно інтегруються в суспільство, часто вони - приховані генії, нагадують у прес-службі. Аутистичні порушення простежувалися у поведінці Моцарта, Ейнштейна, Ван Гога, Білла Гейтса і навіть засновника соціальної мережі Facebook Марка Цукерберга.

 

«Аутизм - це не просто діагноз окремої людини. Аутичним можна назвати сучасне суспільство. Більшість членів цього суспільства в той чи інший спосіб замикається у собі, рятуючись від надлишку інформації. Тому проект ТСН «Вихід із себе» - це не просто озвучування проблем людей з аутизмом. Це намагання показати, що закритими, аутичними можуть бути цілком здорові люди», - наголошує шеф-редактор ТСН Тетяна Пушнова.

 

Документальний серіал «Вихід із себе» виходитиме в будні з 1 по 6 квітня о 19:30 у ТСН на «1+1».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY