detector.media
29.03.2013 20:07
Прес-служба компанії Курченка відмовила в акредитації журналістам, яких вважає упередженими
Відмовили «Українські правді», яку вважають упередженою, та іншим виданням, «які свідомо розповсюджували неправдиву інформацію з політичним підтекстом» про групу СЄПЕК

Прес-служба Східно-Європейської паливно-енергетичної компанії (СЄПЕК) відмовила низці журналістів, серед яких Сергій Щербина («Українська правда») і Севгіль Мусаєва (Forbes) в акредитації на прес-конференцію, присвячену відновленню виробництва продукції на Одеському нафтопереробному заводі. Про це повідомив заступник головного редактора інтернет-видання Forbes.ua Олександр Акименко у своєму блозі на «Детектор медіа» і Сергій Щербина у своїй колонці на «Українській правді».

 

На думку пана Акименка, відмовили журналістам видань, які займали «не компліментарну позицію щодо Сергія Курченка» (голови ради директорів групи СЄПЕК) і які займалися детальним описом особливостей становлення групи СЄПЕК (раніше - «ГазУкраїна-2009»).

 

Як повідомила «Детектор медіа» Севгіль Мусаєва, також не змогли акредитуватися журналісти Ірина Петренко («Українська енергетика»), Дар'я Кутецька («Капитал»), Дмитро Ряснов («Коментарі»), Світлана Мізіна («Энергополитика. Нефть и газ»).

 

Прес-секретар СЄПЕК Ольга Туній пояснює ситуацію з відмовою в акредитації великою кількістю журналістів, які виявили бажання стати учасниками прес-туру, та вибірковим підходом до акредитації. «Охочих поїхати у прес-тур виявилося неочікувано багато і, на жаль, ми не змогли взяти всіх, хто зголосився. Тому при формуванні списків ми акредитували перш за все фахові видання, а не ті, які свідомо розповсюджували неправдиву інформацію з політичним підтекстом про нашу компанію. Ми надали перевагу тим, для кого головною є економіка, а не політика і скандали», - сказала вона.

 

«Якщо говорити конкретно про журналіста Forbes, то у нашому запрошенні було чітко вказано, що акредитація триває до 16:00 26 березня. Журналіст Forbes звернулася тільки вранці 27 березня. Чіткі терміни акредитації - це не наша примха, а вимога служби безпеки Одеського НПЗ», - пояснила пані Туній.

 

«Що ж стосується видання "Українська правда", то ми виходили з того, що оскільки на ресурсі розміщено банер та відеоролик комерційного характеру, відверто спрямований проти нашої компанії, то цілком зрозуміло, що видання займає упереджену позицію. Тому ми віддали перевагу іншим, на прес-конференції були присутні майже 50 представників ЗМІ», - додала пані Туній.

 

У своєму блозі Сергій Щербина навів одну з версій, чому йому та його колегам не вдалося акредитуватись на прес-конференцію СЄПЕК: «Пускати чи не пускати будь-кого на свій об'єкт - право власника .... але після цього (випадку. - ТК) всі розмови про створення нової фінансово-промислової групи з урахуванням принципів "відкритості та прозорості" будуть виглядати, як мінімум, смішно. Ця історія показує, наскільки Сергій Курченко боїться відкритої і детальної розмови з пресою про його бізнесі. ... Інші мотиви таких вчинків складно відшукати. А й справді і, щоб зробили журналісти? Вкрали б металобрухт з непрацюючого НПЗ? ... Ні, журналісти просто почали б запитувати...».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY