detector.media
26.03.2013 17:59
Конституційний суд визнав присягу Януковича «інформацією з обмеженим доступом», але АП її надала

Журналіст «Української правди» Сергій Лещенко отримав присягу президента Віктора Януковича, у наданні якої йому відмовив Конституційний  суд  України з огляду на закон «Про захист персональних даних». Про це він розказав під час круглого столу «Таємниці й рішучі кроки. Звернення до суду задля відкритості публічної інформації».

 

Журналіст звернувся до  Верховної Ради  та Адміністрації Президента запит з проханням надати присягу Президента України Віктора Януковича. У парламенті та АП повідомили, що присяга зберігається у Конституційному суді.

 

«У КС сказали, що у них дійсно є ця присяга, вона міститься в особовій справі президента. Вона  захищена законом «Про персональні дані», оскільки мстить засекречені дані - підпис президента, тому не може бути надана, - сказав Сергій Лещенко. -  Я здивувався, тому що підпис президента розміщений на його сайті і не є засекреченим».

 

Після цього журналіст оскаржив відмову у суді. Суд відмовив Сергієві Лещенку.

 

Згодом журналіст звернувся до АП з іншим запитом: він просив надати присягу президента як державного службовця.

 

«Мені надали присягу однак там була помилка в написанні імені президента: було написано, що він складає присягу державного службовця як пан Януковіч, тоді як офіційне написання прізвища президента - Янукович », - розказав пан Лещенко.

 

Через це журналіст написав до АП ще один запит: «Прошу повідомити офіційне написання прізвища президента України». У відповідь на цей запит 6 березня 2013 року  йому було надіслане  повідомлення про те, що прізвище у президента «Янукович», на підтвердження була надана копія присяги президента України, яку українські суди визнали  інформацією з обмеженим доступом.

 

«Як це розуміти? Виходить АП порушила закон «Про захист персональних даних»?», - запитує пан Лещенко.

 

Нагадаємо, Сергій Лещенко звертає увагу на те що різні державні установи у відповідь на аналогічні запити по різному трактують те, яка інформація є публічною, а яка - з обмеженим доступом.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY