detector.media
22.03.2013 19:07
Гостомельська селищна рада прийняла рішення про цензуру
Гостомельська селищна рада прийняла рішення про цензуру

Гостомельська селищна рада Київської області на своїй сесії прийняла безпрецедентне рішення про цензурування публікацій незалежних журналістів Олени Жежери і Михайла Лезніка. Про це повідомляє у своєму блозі на «Українській правді» журналіст і депутат сусідньої Коцюбинської селищної ради Ірина Федорів з посиланням на текст рішення Гостомельської селищної ради від 21 лютого 2013 року.

 

Як зазначено в документі, підставою для розгляду публікацій незалежних журналістів стало депутатське звернення Тетяни Шальман «щодо спростування інформації, розміщеної на сайтах, авторами яких є Олена Жежера і Михайло Лезнік, як такі, що містять неточну, незбалансовану, неперевірену  та непідтверджену інформацію».

 

Після підпалу машини одного з гостомельських депутатів журналістка Олена Жежера опублікувала статтю про цю подію на сайті громади селища Коцюбинське, а Михайло Лезнік, помічник народного депутата Верховної Ради України В'ячеслава Кутового, свою публікацію розмістив на сайті нардепа.

 

Керучуюсь законом «Про місцеве самоврядування», сесія Гостомельської селищної ради вирішила вимагати від Олени Жежери та Михайла Лезніка спростування інформації, зобов'язати їх підготувати до публікації матеріали з об'єктивною, збалансованою, аргументованою інформацією. Журналісти також повинні попередньо, перед розміщенням даної інформації у ЗМІ ознайомити депутатів, з якими вони будуть спілкуватись. Контроль з виконання рішення сесії селищної ради покладено на депутатську комісію з питань регламенту.

 

Нижче наводиться копія рішення, яка дає змогу познайомитись із повним текстом ухвали селищної ради.

 

«Детектор медіа» звернулась за коментарем до Гостомельського селищного голови Анатолія Кириченка. Але він відмовився дати коментар по телефону і відповісти на питання, якими саме законами України керувались депутати селищної ради, приймаючи своє рішення, і як саме селищна рада буде домагатися його виконання.

 

Ті ж самі питання «Детектор медіа» поставила автору  звернення, депутату Гостомельської селищної ради Тетяні Шальман. На її сторінці у Facebook вказано, що вона працює доцентом кафедри PR Інституту журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка, є кандидатом філологічним наук, членом Спілки журналістів України, а також головою кількох громадських організацій.

 

Як зазначила пані Шальман, «селищна рада мала всі законні підстави ухвалювати дане рішення, тому що депутати вже неодноразово розглядали ситуації, коли хтось із депутатського корпусу отримував публічні образи». Депутат і викладач Інституту журналістики також не вбачає у рішенні селищної ради проявів цензури і вважає за потрібне домагатись його виконання. На питання, чому пані депутат не звернулась із заявою до суду, Тетяна Шальман відповіла, що завжди знаходила з журналістами досудове рішення.

 

Юрист Інституту Медіа Права Ігор Розкладай на прохання «Української правди» дав правовий коментар, у якому правовому полі лежить рішення, яким регламентує селищна рада діяльність журналістів.  «Ухвалене рішення депутатів Гостомельської селищної ради показує що рівень правової обізнаності депутатів є вкрай незадовільним. Суто з формальної точки зору рішення складене досить безграмотно - не зазначено про яку публікацію йде мова, на яких конкретних сайтах розміщена стаття, яка стаття закону дозволяє ухвалювати подібні рішення», - пояснює Ігор Розкладай.

 

«Рішення апріорі визначає, що журналісти поширили неточну, незбалансовану, недостовірну, неперевірену та непідтверджену інформацію. Очевидно, що рада не має компетенції та і фізичної можливості встановити, що інформація є незбалансованою і неперевіреною. Перша категорія є достатньо суб'єктивною, а чи перевірялася інформація може довести лише сам автор. Так, рада могла б ухвалити рішення, що у зв'язку з тим, що рада вважає, що в таких то статтях поширена дифамація, доручити своєму представникові звернутися до відповідних інформаційних ресурсів з вимогою спростування. А якщо б ресурси відмовилися, подати до суду, де доводити, що ЗМІ поширили недостовірну інформацію», - пояснив експерт.

 

Ігор Розкладай також додав, що оскільки Олена Жежера і Михайло Лезнік є незалежними авторами, які жодним чином не пов'язаними з Гостомельської селищною радою, тобто не є журналістами комунальних ЗМІ чи депутатами цієї ради, і не перебувають з нею в інших правовідносинах, таке рішення в цій частині є нікчемним з правової точки зору.

 

Експерт Інституту Медіа Права особливо звенув увагу на третій пункт рішення, де авторів зобов'язують «попередньо перед розміщенням даної публікації у ЗМІ ознайомити депутатів, з якими будуть спілкуватися автори депутатів». У такому формулюванні мова йде про узгодження змісту тексту, а це в свою чергу є цензурою, адже відповідно до ст. 31 Закону України «Про інформацію».

 

«На місці зазначених осіб я би звернувся до органів прокуратури з проханням надати правову оцінку таких дій депутатів»,  - порадив юрист.

 

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY