detector.media
Олена Коркодим
07.03.2013 09:30
Генпродюсер «1+1 International» Владислав Свінченко: «Міняю жінку» мала успіх у Португалії, «Зняти все» – в Ізраїлі
Генпродюсер «1+1 International» Владислав Свінченко: «Міняю жінку» мала успіх у Португалії, «Зняти все» – в Ізраїлі
Головний промоутер контенту групи «1+1 медіа» в діаспорі – про зміни в програмуванні та розширення іномовлення

«Детектор медіа» починає серію інтерв'ю з керівниками іномовлення - міжнародних версій українських каналів, призначених для розповсюдження за кордоном. Першим ми поспілкувалися з генпродюсером телеканалу «1+1 International» Владиславом Свінченком.

 

До обов`язків пана Свінченка входить загальне управління, програмне наповнення, позиціонування та розвиток мережі мовлення «1+1 International». А місія міжнародної версії медіагрупи «1+1» полягає в «розширенні і максимізації контактів телевізійної аудиторії».

 

Якщо у 2011-му керівник групи «1+1 медіа» Олександр Ткаченко припускав, що «1+1 International» «навряд чи найближчим часом стане прибутковим», то зараз перед новим керівником поставлено завдання збільшити оберти і зробити канал економічно ефективним, оскільки спостерігається зростання попиту на контент вітчизняного виробництва серед 15-20-мільйонної аудиторії українців за кордоном.

 

Із грудня 2012 року «1+1 International» розпочав мовлення на супутнику Hotbird 13A у форматі MPEG 2. Тож стратегічне завдання каналу на поточний рік - максимально реалізувати потенціал цього супутника, каже генпродюсер.

 

Про здобутки «1+1 International» та залучення до співпраці українських громад у Канаді, Португалії та Австралії Владислав Свінченко розповів у письмовому інтерв`ю «Детектор медіа».

 

 

«Головні території для нас - Європа та Північна Америка»

 

- Владиславе, які цілі й завдання в рамках діяльності медіагрупи стоять перед «1+1 International»? Навіщо телегрупі «1+1 медіа» потрібен міжнародний телеканал, адже, скажімо, StarLightMedia і «Медіа Група Україна» таких каналів не мають?

- Наше головне завдання - розширення і максимізація контактів телевізійної аудиторії з брендом «1+1». Звісно, «1+1 International», як і «1+1 медіа» в цілому - комерційний проект. За різними оцінками, за кордоном проживає від 15 до 20 млн українців. Ті з них, що прагнуть підтримувати зв'язок із сучасною українською культурою, інформаційним та інформаційно-розважальним простором України, і є нашою цільовою аудиторією. Це доволі значна група, і контакт із нею відкриває широкі комерційні можливості.

 

Створення й розвиток «1+1 International» також випливає з кількох об'єктивних чинників, що склалися в роботі компанії «1+1 медіа» та на світовому телеринку. Перш за все, завдяки технологічним інноваціям і бурхливому розвитку інтернет-телебачення, утворився глобальний інформаційно-розважальний простір. З'явилися технології швидкої та дешевої доставки якісного сигналу в будь-яку точку світу. Другий чинник - потужний розвиток власного виробництва «1+1 медіа». Ми також вважаємо важливим контроль за легальним розповсюдженням контенту та боротьбу з піратством. За кордоном існує все більший попит на українське телебачення. Замість нелегальної ретрансляції телеканалу «1+1» та каналів групи ми пропонуємо дистрибуторам легальну міжнародну версію «1+1 International».

 

 

 

- Нині «1+1 International» розповсюджується на території Європи через супутник Astra A4. В яких саме країнах і на яких умовах його можна переглядати? Наскільки складно чи легко розширювати своє покриття, від яких факторів це залежить?

- Насправді, зараз «1+1 International» розповсюджується не лише через Astra A4, а й через популярний супутник Hotbird 13A. Переглядати канал можна у будь-якій країні Європи, а також у США, Канаді та Ізраїлі.

 

Умови перегляду в мережах платного ТБ різняться і залежать від пакетування та цін на послуги оператора, що здійснює ретрансляцію. Проте ми завжди прагнемо якнайширшого доступу для глядачів і намагаємося відстоювати такі умови у переговорах із ретрансляторами. Один із прикладів - нещодавня домовленість із провідним оператором супутникового телебачення YES в Ізраїлі про перехід із індивідуальної передплати на пакетне розповсюдження каналу, що зробить його більш доступним для глядачів. Користувачі платформи супутникового телебачення Polsat Cyfrowy у Польщі мають змогу дивитись «1+1 International» цілком безкоштовно. Те ж саме ми можемо сказати про абонентів ONO та ZON Cabo - найбільших операторів в Іспанії та Португалії, відповідно.

 

Кількість доступного контенту завжди переважає ємність ретрансляційної мережі - це головна проблема розширення покриття. Нерідко оператори прагнуть отримати плату за розміщення, в той час як наше завдання в протилежному - отримати плату від операторів. Досягнення взаємовигідних умов, таким чином, може перетворюватися на дуже непросте й амбіційне завдання. Звісно, багато чого залежить від базових умов - оператор не зацікавиться каналом, якщо його потенціал нижчий за 1,5-2% від загальної абонентської бази. Тож наше першочергове завдання - переконати оператора в такому потенціалі, а згодом його продемонструвати. Ми не розчарували ще жодного оператора - наші показники стабільно ростуть у всіх без винятку партнерських ретрансляційних мережах.

 

- До якої міри болючим питання доступу до контенту «1+1 медіа» є для української діаспори у США і Канаді, Південній Америці, Австралії? Коли й ця аудиторія зможе переглядати програми «1+1 International»?

- На сьогодні головні території для нас - це Європа та Північна Америка. Проте й Південна Америка та Австралія не залишилися без нашої уваги. Перш за все, аудиторія в цих країнах має змогу дивитися «1+1 International» через платформу інтернет-телебачення Viaway. Також ми вивчаємо можливості для співпраці з декількома компаніями в Австралії й додатково контактуємо з місцевою українською громадою з цього питання.

 

Ми підтримуємо тісні контакти з українськими громадами на всіх перелічених територіях і завжди відкриті до співпраці. Минулого року за допомогою українських осередків в Італії, Португалії, США та Канаді було створено нове оформлення каналу. Окрім допомоги в організації зйомок та пошуку локацій, місцеві українці охоче відгукнулися на запрошення взяти участь у зйомках заставок і на сьогодні є обличчями «1+1 International».

 

- Рік тому «1+1 International» запустив мовлення на платформі інтернет-телебачення Viaway. Наскільки це розширило аудиторію каналу? Наскільки перспективним, за результатами року, вбачаєте напрямок інтернет-телебачення?

- Якщо порівнювати із загальною аудиторією каналу, то несуттєво. Але ми задоволені співпрацею з Viaway. Зокрема, ми отримуємо дуже багато важливої для нас аналітичної інформації. І, що найважливіше, ми бачимо, куди далі рухатись у цій співпраці і як її розширювати. Інтернет-телебачення реалізує концепцію глобального мовлення, що відповідає завданню «1+1 International». Його бурхливий розвиток, а також наше розуміння того, що інтернет є головним каналом комунікації для українців за кордоном, спонукає нас приділяти цьому напрямку дистрибуції значну увагу.

 

- Які завдання й напрямки діяльності є стратегічними на поточний рік?

- Із грудня 2012 року «1+1 International» розпочав мовлення на Hotbird 13A, одному з найпопулярніших супутників у Європі, у найбільш доступному форматі MPEG 2. Наше стратегічне завдання на поточний рік - максимально реалізувати потенціал цього супутника.

 

 

«Українці за кордоном більше приділяють уваги

документальним та публіцистичним проектам»

 

- За яким принципом відібрано програми для «1+1 International»? На які з проектів групи «1+1 медіа» обмежено права щодо ретрансляції?

- Передусім, ми працюємо з контентом власного виробництва. Навіть якщо ми купуємо продукт на ринку, як, наприклад, серіали «Сестри по крові» чи «Принцеса цирку», вони мають відношення або якось асоціюються з брендом «1+1». Якщо говорити про наведені приклади, то ці серіали кілька років назад демонструвались у праймі телеканалу «1+1». Другий принцип - успішність продукту на внутрішньому ринку. І третій - ми завжди надаємо перевагу україномовному продукту.

 

- Які з програм користуються найбільшою популярністю у Європі?

- Здебільшого аудиторія віддає перевагу тим самим програмам, що і в Україні. Тобто якісний і рейтинговий продукт таким і залишається. Хоча є й декілька особливостей у вподобаннях закордонних глядачів: наприклад, вони більше, ніж глядачі в Україні, приділяють уваги документальним та публіцистичним проектам. Традиційно висока увага до новин та соціальних проектів. Як приклади останніх можна навести успіх програм «Міняю жінку» в Португалії та «Зняти все» в Ізраїлі.

 

- Чи знімаються програми спеціально для «1+1 International»?

- Ні, не знімаються. Ми не бачимо в цьому потреби. У нас більш ніж достатньо програм для наповнення сітки мовлення. Адже ми представляємо не лише канал «1+1», а використовуємо контент каналів «2+2» та ТЕТ. Тобто фактично, «1+1 International» є міжнародною версією групи «1+1 медіа». Вдале комбінування доступного нам контенту власного виробництва дозволяє повною мірою задовольняти потреби наших глядачів і виконувати нашу місію з представлення бренду «1+1» у світі.

 

  

 


- Який штат співробітників «1+1 International»? Які служби й підрозділи задіяно?

- Безпосереднє управління «1+1 International» складається з чотирьох осіб. Ці люди забезпечують головні оперативні функції життєдіяльності каналу та стратегічного планування. Для виконання необхідних спеціальних функцій задіяно профільних спеціалістів із відповідних підрозділів «1+1»: наприклад, ефірної служби, юридичного або фінансового департаменту.

 

 

«Можливо поборотися не лише за українську,

а й за російську, білоруську чи навіть польську аудиторії»

 

- Рік тому розпочала мовлення міжнародна версія Першого національного - «Перший Ukraine». Як ви оцінюєте цей проект? Наскільки він, на вашу думку, є доцільним, враховуючи, що вже давно існувало інше державне іномовлення - Всесвітня служба УТР?

-Я думаю, це вдале рішення з точки зору розвитку бренду Першого національного. Їхній фокус на новинах, соціальних та публіцистичних проектах засвідчує, що вони добре розуміють закордонну аудиторію.

 

- Порівняйте, будь ласка, покриття «1+1 International», «Інтер+», «Першого Ukraine» і УТР і дайте вашу експертну оцінку, хто на яку аудиторію більшою мірою працює.

- У цьому році ми суттєво поліпшили покриття «1+1 International», додавши до супутника Astra A4 супутник Hotbird 13A. Сумарна аудиторія супутників Hotbird (А, В, С) на позиції 13⁰Е складає близько 121 млн домогосподарств у 38 країнах Європи, Північної Африки та Близького Сходу. Це робить «1+1 International» найбільш доступним каналом у регіоні.

 

«Інтер+» також покращив своє покриття, перейшовши із супутника Telstar 12 на супутник Astra A4 (4.8⁰Е). Ця позиція популярна серед українських каналів і забезпечує контакт із 21,9 млн домогосподарств Європи.

 

Супутник Amos 2, з якого мовить «Перший Ukraine», теж популярний серед українських каналів і забезпечує покриття у 2,5 млн домогосподарств.

 

УТР у Європі розповсюджується через супутник Hellas Sat 2 на позиції 39.0⁰Е. Технічні характеристики розповсюдження не надто вдалі: промінь S2 не забезпечує контакту з усіма країнами Європи. Та й сам супутник поступається в популярності переліченим вище. Однак, на відміну від інших каналів, УТР доступний у відкритому доступі на північноамериканському супутнику Galaxy 19.

 

Щодо аудиторії, на яку орієнтуються канали, то вона є приблизно такою ж, що й в основних національних версій каналів.

 

- Яка ваша оцінка ситуації з іномовленням: чи достатньо, на вашу думку, українських міжнародних каналів?

- Кількість українських міжнародних каналів значно поступається кількості російських чи, скажімо, польських. Однак набагато суттєвішим є питання їхньої якості. Важливо, щоб українські міжнародні канали могли запропонувати глядачам високоякісний, сучасний та оригінальний телепродукт. Досвід «1+1 International» доводить, що, запропонувавши такий продукт, можливо поборотися не лише за українську, а й за російську, білоруську чи навіть польську аудиторії.

 

 

Довідка «Детектор медіа»:

 

Владислав Свінченко народився 21 квітня 1979 року у Києві. У 2001-му закінчив Національний Університет ім. Тараса Шевченка, зі ступенем магістра іноземної філології.


З 2004 по 2006-й навчався і стажувався у Нідерландах та Данії за спеціальностями «Медійне виробництво» та «Управління бізнесом».


З 2001 по 2004 та з 2006 по теперішній час працює в ТРК «Студія 1+1».


Захоплюється подорожами активним відпочиноком та лижними видами спорту.

 

 

Фото надані прес-службою «1+1»   

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY