detector.media
01.03.2013 12:52
Івано-Франківська ОДТРК не розпочала мовлення у цифровому стандарті через відсутність обладнання

28 лютого члени Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення провели прес-конференцію в Івано-Франківську,  під час якої йшла мова про основні тенденції розвитку телевізійного та радіоінформаційного простору регіону у 2012 році. Про це повідомляє прес-служба Нацради.

 

У прес-конференції взяли участь заступник голови Національної ради Лариса Мудрак, члени регуляторного органу Євген Баранов і Микола Фартушний, а також заступник голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації, керівник апарату ОДА Роман Струтинський.

 

Сьогодні в регіоні працюють 39 суб'єктів інформаційної діяльності, що мають ліцензії Нацради. Водночас було зафіксовано 8 випадків безліцензійної діяльності: 7 із них стосувалися провайдерів програмної послуги (у містах Івано-Франківську, Богородчанах, Калуші, смт Брошневі) й 1 випадок - ефірного радіомовлення (у м. Верховині). Проте станом на кінець 2012 року безліцензійна діяльність на території Івано-Франківської області не велася. Позитивним є той факт, що приватний підприємець, який у 2011 році працював без дозвільних документів, у лютому цього року за рішенням Національної ради отримав ліцензію провайдера програмної послуги і відтепер діятиме у правовому полі.

 

Стосовно багатоканального цифрового мовлення було поінформовано, що в Івано-Франківській області,  відповідно до проведених конкурсів, визначено переможців  на всі місця в цифровій телемережі МХ-5. Єдиною компанією, яка поки що не розпочала мовлення у цифровому стандарті, є Івано-Франківська ОДТРК. Проблеми в компанії виникли ще 2012 року у зв'язку з неможливістю проведення тендера на купівлю обладнання (він перенесений на 1 липня 2013 року).

 

Водночас декілька телевізійних компаній Івано-Франківської області (ПП «ТРК «НТК», м. Коломия, ТОВ «ТРК «3-студія», м. Івано-Франківськ, ІФМКП ТРК «Вежа», ТОВ ІФ ТРК «402 канал») є потенційними учасниками для майбутніх конкурсів на вільні місця в регіональних мультиплексах (при розбудові МХ-4, МХ-7, МХ-8). Як зазначено, на прес-конференції, усі вони мають 20-річну історію роботи, потужну технічну базу, високопрофесійний колектив, бажання й можливості працювати у стандарті Т2.

 

На Івано-Франківщині, як і в усій Україні, скорочується мережа проводового радіомовлення. Кількість радіоточок зменшилася за 10 місяців минулого року на 8 358 одиниць.

 

Позитивними тенденціями минулого року члени Нацради назвали покращення місцевими телерадіоорганізаціями дотримання вимог чинного законодавства та умов ліцензій. Більшість із них виконують умови програмних концепцій мовлення. Зафіксовано збільшення в ефірі національного продукту та кількості власних програм за жанрово-тематичним наповненням. Усі телерадіоорганізації ведуть власне мовлення лише українською мовою. Також упродовж минулого року більшість мовників області провели технічне переоснащення своїх студій.

 

Крім того, все частіше програми ліцензіатів Національної ради розповсюджуються в режимі online в мережі інтернет.

 

Стосовно провайдерів програмної послуги Івано-Франківської області було зазначено, що вони загалом дотримуються загальних концепцій добору каналів для ретрансляції. Окремі компанії  ще не виконали вимог рішення Національної ради від 14.11.2007 № 1593 «Про порядок визначення каналів конвертації» (не для всіх каналів універсальної програмної послуги використовуються смуги частот на початку ресурсу багатоканальної телемережі). Однак більшість компаній (за винятком 2-х) виконали рішення Національної ради щодо розширення пакету програм УПП.

 

Під час прес-конференції також зазначалося, що більшість провайдерів програмної послуги Івано-Франківської області планують цього року подати заявки до регулятора на отримання ліцензій із ресурсом багатоканальної телемережі з використанням цифрової технології. Також очікується розширення мережі користувачів, які отримують телевізійний сигнал за допомогою IPTV-технології  (що пов'язано з розширенням території розповсюдження сигналу на весь Івано-Франківськ компанією ДП «Нетгруп-Телеком»).

 

У планах на 2013-й рік - розбудова ефірного радіомовлення Івано-Франківської ОДТРК (до цього часу державне радіо не було представлене в багатьох районах області).

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY