detector.media
11.02.2013 19:28
Щодо шістьох провайдерів розпочато кримінальне провадження за несплату роялті
«АРМА-Україна» вимагає від провайдерів сплати роялті за ретрансляцію художніх фільмів на «1+1» та ICTV

Ініціатором кримінального переслідування провайдерів стала організація колективного управління «АРМА-Україна». Вона має претензії до провайдерів з приводу невиплати роялті за ретрансляцію художніх фільмів на телеканалах «1+1» та ICTV. Про це повідомляє Асоціація правовласників і постачальників контенту (АППК).

 

Директор «АРМА-Україна» Роман Семешко підтвердив цю інформацію «Детектор медіа». Його організація звернулася до органів внутрішніх справ і прокуратури з вимогою порушити кримінальні справи за статтею 176 Кримінального кодексу України за незаконне використання аудіовізуальних творів шістьма провайдерами - ТОВ «Ланет Нетворк» із Києва, ТРК «Регіон», ТРК «Лідер» і ТРК «Гурзуф ХХІ століття» з Криму, ТОВ «Радіосервіс» із Конотопа та ще однієї компанії з Шостки Сумської області.

 

За словами пана Семешка, з 2003 року закон «Про авторське право і суміжні права» та постанови Кабміну № 71 і 72 від 18.01.2003 зобов'язують провайдерів платити по 5% доходу за використання об'єктів авторських і суміжних прав. «Роялті за об'єкти суміжних прав збирав "Український музичний альянс", близько 90% провайдерів платили. Кошти за об'єкти авторських прав фактично ніхто не збирав. Наша асоціація створена позаторік, ми представляємо авторів і правовласників аудіовізуальних творів України, Європи, Росії, Голлівуду. Ми рік вели роз'яснювальну роботу», - говорить пан Семешко.

 

Порахувати, скільки провайдерів не сплачують роялті, йому складно, оскільки простіше полічити тих, хто сплачує. «Ми маємо домовленості з трьома профільними асоціаціями і вже близько 30 угод з провайдерами, ведемо переговори з найбільшим провайдером "Воля-кабель"», - каже керівник «АРМА-Україна».

 

На прохання підрахувати, про яку суму виплат ідеться, пан Семешко сказав, що «АРМА-Україна» попросила правоохоронні органи оцінити доходи провайдерів за 10 років, виходячи з чого буде визначено компенсацію, але він вважає, що йдеться про мільйони гривень. «Провайдер, який має 5 тис. абонентів, сплачує близько 3-5 тис. грн на місяць при доході 200 тис. грн. Більші провайдери мають сплачувати більше», - стверджує він.

 

АППК звертає увагу на те, що телеканали «1+1» та ICTV входять до складу універсальної програмної послуги (УПП), тож вимога до провайдерів сплачувати роялті за об'єкти інтелектуальної власності, використані при формуванні програм УПП, не зовсім коректні.

 

«Ретрансляція УПП є обов'язком провайдера відповідно до закону "Про телебачення і радіомовлення ". Щось на зразок "державного замовлення". Згідно із законом провайдери звільнені від обов'язку укладати договори з телеорганізаціями, які формують УПП, і відповідно не повинні виплачувати будь-які винагороди правовласникам. Навіть якщо припустити, що претензії є обґрунтованими, то провайдери можуть поставити питання про відшкодування витрат на виконання "держзамовлення"», - говорить президент АППК, народний депутат Олена Бондаренко.

 

У компанії «Ланет Нетворк» повідомили, що до них уже навідувалися правоохоронці. «У межах кримінальної справи відділ з економічних злочинів Солом'янського райвідділу МВС України, запросив у нашій компанії документацію обсягом, що перевищує 300 сторінок і детально характеризує господарську діяльність компанії, аж до договорів з електропостачальними організаціями. Більшість документів не мають ніякого стосунку до предмету спору. Це нагадує рейдерську "атаку"», - вважає директор «Ланет Нетворк» Маріан Івасюк.

 

Компанія поки що не надала правоохоронцям документів, уточнив «Детектор медіа» заступник директора «Ланет Нетворк» Дмитро Ганзенко. За його словами, щоб дізнатися доходи компанії за останні роки не потрібно такого обсягу документації. «Доходи дізнатися зовсім неважко - є податкові декларації, є дані в управлінні статистики», - каже він.

 

На думку пана Ганзенка, сплачувати роялті за трансляцію в кабельних мережах мають мовники, а не ретранслятори. Він припускає, що «1+1» та ICTV усі необхідні відрахування сплачують, а «АРМА-Україна» вимагає подвійної сплати.

 

АППК звернулася до «1+1» та ICTV із запитом, щоб підтвердити оплату прав за ретрансляцію фільмів у кабельних мережах. «Правовласники повинні отримувати справедливу винагороду за свою творчість. Однак провайдери не зобов'язані двічі оплачувати за одне і теж», - говорить Олена Бондаренко. «Детектор медіа» також звернулася до прес-служба каналів по коментар їхніх юристів.

 

Генеральний директор обласного об'єднання «Луганське кабельне телебачення» Герман Кудінов, коментуючи ситуацію, вважає, що «провайдери програмної послуги будуть змушені вибирати "найменше зло". З одного боку, за відсутність каналів УПП в мережі ретрансляції провайдера чекає всього лише санкція у вигляді "попередження" з боку Нацради. Тоді як за порушення Закону України "Про авторське право і суміжні права" - це кримінальна відповідальність».

 

Нагадаємо, торік «АРМА-Україна» вимагала від супутникової платформи Viasat виплати близько 3 млн грн роялті.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY