detector.media
30.01.2013 14:23
Канали Пінчука не навели у випусках новин слова Пукача про Кучму і Литвина (ОНОВЛЕНО)
У новинах йшлося тільки про покійного Юрія Кравченка

Слова засудженого до довічного ув'язнення за вбивство Георгія Ґонґадзе Олексія Пукача, який згадав під час оголошення вироку про вину Леоніда Кучми і Володимира Литвина, поставили у сюжети новин всі загальнонаціональні канали, окрім ICTV, СТБ і Нового.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», на запитання судді, чи зрозумілий йому оголошений вирок Олексій Пукач відповів: «І буде зрозуміло тоді, коли Кучма й Литвин будуть разом зі мною. Запросите в Кучми і в Литвина. Вони все розкажуть. Поэтому спросите за мотив и за умысел у Литвина и у Кучмы».

 

Цей синхрон був у сюжетах «Інтера» (автор Геннадій Стамбула), «1+1» (автор Валентина Доброта), Перший національний (автор Юлія Галушка), «Україна» (автор Роман Сухан), а також його показали канали 24 та 5-й. У цих сюжетах прозвучало і прізвище покійного екс-міністра МВС Юрія Кравченка.

 

«Інтер» ще й показав синхрон адвоката Мирослави Гонгадзе Валентини Теличенко: «Суд вказав на прізвище колишнього міністра Кравченко, і не вказав двох інших осіб - Кучми і Литвина. Які, Богу дякувати, живі, яких треба допитати. Я кілька разів заявляла, щоб викликати на допит одного і другого».

 

Натомість канали групи Пінчука в сюжетах згадали тільки Юрія Кравченка, «забувши» про президента Леоніда Кучму і екс-спікера Володимира Литвина. Зокрема, ICTV (автор Олексій Пшемиський) зазначив у репортажі, що «адвокати потерпілих обурюються, чому у справі Пукача не допитали тодішніх керівників держави. Хоча прокурори наголошують, серед замовників вбивства Пукач називав лише Кравченка, і жодних інших прізвищ там не фігурувало», і додав синхнон  представника державного обвинувачення Володимира Шилова: «Він жодного разу не посилався на цих осіб, як на осіб, які були причетні до вбивства чи до скоєння злочинів щодо Подольського. Тобто він ніколи не говорив, що вони були свідками певних обставин, які були пред'явлені йому в обвинуваченні. Тому чому вони мають бути у вироку?».

 

Шеф-редактор «Репортера» на Новому каналі Михайло Шаманов у коментарі «Детектор медіа» зазначив , що синхрон з коментарем Пукача не був використаний через те, що знімальній групі Нового не вдалось потрапити до залу засідань, де оголошувався вирок Олексію Пукачу: «Ми робили мінімальний матеріал з того відео, яке вдалось знайти. Ми звернулись до каналів партнерів і використали ті синхрони, які отримали від них». Також він додав, що на момент підготовки сюжету не бачив відео, де Пукач згадував про Кучму та Литвина.

 

У сюжеті «Фактів» на ICTV про вирок Олексію Пукачу не було згадано прізвищ Леоніда Кучми та Володимира Литвина через те, що вони відсутні у вироку та не згадувались у матеріалах слідства. Про це у коментарі «Детектор медіа» сказала головний редактор інформаційної служби ICTV Олена Фроляк.

 

«Прокурори наголошують - і про це сказано в сюжеті - серед замовників вбивства Пукач назвав лише Кравченка і жодних інших прізвищ там не фігурувало... Про незадоволення адвокатів Пукача, яких обурило, чому не допитали колишніх керівників держави, «Факти» теж  сказали. Видавати в ефір емоційні слова людини, засудженої на довічне ув‘язнення, не бачу сенсу. В такому стані можна сказати будь-що», - зазначила пані Фроляк.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY