detector.media
25.01.2013 12:12
Держкомтелерадіо підготував проект закону, що полегшить доступ до інформації людям з вадами слуху

Держкомтелерадіо України завершив підготовку проектів Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення доступу осіб з вадами слуху до інформації» та постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання забезпечення субтитрування та перекладу на жестову мову офіційних повідомлень, кіно-, відеофільмів, передач і програм». Здійснюється також підготовка проекту постанови КМУ щодо доступності офіційних веб-сайтів органів виконавчої влади для користувачів з ураженням органів зору та слуху. Про це йдеться у повідомленні прес-службі  Держкомтелерадіо.

 

Наразі триває погодження цього законопроекту з усіма зацікавленими органами. Проект постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання забезпечення субтитрування та перекладу на жестову мову офіційних повідомлень, кіно-, відеофільмів, передач і програм» буде подано на розгляд Уряду після внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» в частині визначення частки обсягу програм і передач, які необхідно супроводжувати перекладом на жестову мову та/або субтитруванням.

 

У розробці цих документів Держкомтелерадіо консультувався із представниками УТОГ, громадськості і медіа фахівцями. Їхні пропозиції щодо встановлення для телерадіоорганізацій (незалежно від форми власності та відомчого підпорядкування) обов'язкової норми субтитрування або сурдоперекладу не менше, ніж 5% добового обсягу мовлення були враховані в тексті законопроекту.

 

У 2012 році загальний обсяг виробленого державними ТРК телепродукту з перекладом жестовою мовою і з субтитруванням склав 6254,5 години (транслювався 16483,4 години). Це складає 12% і 7,2% від обсягів державного замовлення відповідно в аналоговому і цифровому стандартах.

 

Серед телевізійного продукту, що вироблявся в рамках державного замовлення у минулому та на початку цього року, супроводжувалися жестовою мовою виступи Президента України, прямі включення з Уряду, випуски новин, спецпроекти з висвітлення суспільно значущих подій (трансляції, документальні фільми, телемости тощо), документальні та художні фільми, різноманітні пізнавальні («Здоров'я», «Віра. Надія. Любов») та дитячі передачі - «Жити без болю» (Закарпатська ОДТРК), «Чудесний канал» (Запорізька ОДТРК) тощо.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY