detector.media
15.01.2013 15:03
Стогній пояснив, що редакція «Надзвичайних новин» помилилася з Павліченками і Павлюченковим
Автор «Надзвичайних новин» розбирається, хто винен у помилці

Автор і ведучий програми «Надзвичайні новини» на ICTV Костянтин Стогній у коментарі «Детектор медіа» пояснив, що редакція програми помилилася, готуючи сюжет від 14 січня про акцію в Запоріжжі на підтримку Дмитра Павлюченкова, засудженого за вбивство російської журналістки Анни Політковської.

 

Подаємо коментар Костянтина Стогнія в повному обсязі:

 

«У нас на вчора (14 січня) в плані стояли два заходи: акція в Києві на захист родини Павліченків і другий сюжет - із Запоріжжя, про людину на прізвище Павлюченков. Це російський колишній міліціонер, його прив'язують до того, що він брав участь у вбивстві Політковської, у вбивствах на території України в Запорізькій та Дніпропетровській областях, у тому числі йому приписується замах на Геннадія Корбана у 2006 році. Звісно, що готувати два сюжети про Павліченків (з Києва та Запоріжжя) не було сенсу. Тому я підписав план по двох сюжетах - один про Павліченків, другий - про історію підозрюваного в резонансних подіях в Україні та Росії, міліціонера Павлюченкова. Тим паче, що були питання щодо його родини. Тому що після його затримання на нього був замах, він потрапив у реанімацію, його дружина постраждала. Тобто є речі, які пов'язані не лише з ним, а й із родиною.

 

Студію ми записуємо заздалегідь, а сюжети готуємо в гарячому режимі, деякі домонтовуємо прямо під час ефіру. Я побачив, що по Павліченках ми дали різнобічну інформацію - показали вдову судді з його портретом, розповіли, як вчинила прокуратура, і дали слово організатору акції на захист Павліченків. Ми чітко розуміємо, що багато людей, які підтримують акції на захист родини Павліченків, можуть не знати конкретної історії Павліченків, але в них накопичилася образа на українські суди, на несправедливість, яка є. Ми розуміємо, що люди виступають скоріше проти ненормальної системи судочинства. Ми це підтримуємо і показуємо, і це було в першому сюжеті.

 

Другий сюжет, який мав іти, - про Павлюченкова. Я дивлюся перед ефіром - сюжету немає, коментарів немає, запитую про відео - власкори нормального відео нам не надіслали. Я кажу, що це не може тягнути на сюжет. Але в нас уже є начитане в студії, ми вирішуємо зробити БЗ. Мені кажуть, що є фрагмент відео, як декілька людей вийшли на захист Павлюченкова. Я кажу: якщо є відео, то монтуйте його. І я був спокійним.

 

Зараз ми розбираємося - чи це технічний огріх, чи це безалаберність когось із журналістів, який не може відрізнити відео. Я зараз читаю службові записки, переглядаю відео - там російською мовою скандують: «Свободу Павлюченко». Питання в одній літері. Я подивився на київський мітинг - там логотипи одні, чітко написано «Павличенко». У Запоріжжі - інше. Але мені стало все зрозуміло, коли я побачив відео в ефірі. Журналіст має бути акуратнішим, і я як керівник теж несу за це відповідальність. Ми надалі будемо більш уважними перед ефіром.

 

У нас півсотні людей працює над випуском. І для того, щоб підготувати гарячу новину, кожен відповідає за щось. Однозначно, хтось у цьому ланцюгу буде покараним. Але треба зрозуміти, хто - якщо в нас є відео реальної акції на захист Павлюченкова, значить це режисер переплутав відео; якщо немає іншого відео, то це запорізький кореспондент видав одне відео за інше.

 

Трапляються такі речі, я не знімаю вини ні з себе, ні з журналістів. Я щиро вірив, і в плані у нас стояло - про Павлюченкова. Ніяких задумів журналістів "притягнути Москву" чи маніпуляцій - це зі сфери непорозумінь.

 

Не помиляється тільки той, хто не працює. Я вважаю, що за 15 років на телебаченні це допустима погрішність».

 

Нагадаємо, 14 січня у випуску «Надзвичайних новин» на ICTV автор і ведучий програми Костянтин Стогній заявив, що учасники маршу «Свободу чесним!» у Запоріжжі підтримували не родину Павліченків, засуджених за вбивство судді Шевченківського райсуду Сергія Зубкова, а Дмитра Павлюченкова, засудженого за вбивство російської журналістки Ганни Політковської.

 

При цьому було показано відеоряд, на якому видно марш «Свободу чесним! Свободу Павліченкам!» - такі марші проводяться в багатьох містах України на підтримку засуджених, на думку громадськості, незаконно, у тому числі київської родини Павліченків. Учасники маршу вигукують: «Свободу чесним! Свободу Павліченкам!»і несуть плакати із символом свого руху - намальованим хлопчиком.

 

Цей відеоряд з підводкою вийшов у випуску одразу після розлогого сюжету Тетяни Кругової про засідання апеляційного суду в справі Павліченків та акцію на їхню підтримку в Києві.

 

Директор-президент каналу ICTV Олександр Богуцький у коментарі «Детектор медіа» зазначив, що має намір обговорити цю ситуацію з автором програми Костянтином Стогніємо. «Зазвичай ми не обговорюємо зміст його програми, конкретно цю ситуацію - обговоримо. Я вважаю, що з авторами програм ми повинні обговорювати принципи - і їх дотримуватись. Думаю, називати речі своїми іменами - це вкрай важливо, і, тому теж старатимусь зрозуміти, що трапилось».

 

Пан Богуцький також наголосив, що канал ICTV у своїх програмах «Факти» і «Факти тижня з Оксаною Соколовою» приділяють значну увагу справі Павліченків.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY