detector.media
15.01.2013 13:39
Стогній «переплутав» Павліченків із вбивцею Політковської. Керівництво каналу обговорить цю ситуацію з автором

14 січня у випуску «Надзвичайних новин» на ICTV автор і ведучий програми Костянтин Стогній заявив, що учасники маршу «Свободу чесним!» у Запоріжжі підтримували не родину Павліченків, засуджених за вбивство судді Шевченківського райсуду Сергія Зубкова, а Дмитра Павлюченкова, засудженого за вбивство російської журналістки Ганни Політковської.

 

«А у Запоріжжі сотні людей підтримували родину Дмитра Павлюченкова - не плутати з київськими Павліченками. Колишній співробітник поліції Москви отримав 11 років тюрми за організацію вбивства російської журналістки Ганни Політковської. Оглядача «Нової газети» було розстріляно 7 жовтня 2006 року в під'їзді будинку, де вона знімала квартиру», - сказав Костянтин Стогній у підводці.

 

Після цього було показано відеоряд, на якому видно марш «Свободу чесним! Свободу Павліченкам!» - такі марші проводяться в багатьох містах України на підтримку засуджених, на думку громадськості, незаконно, у тому числі київської родини Павліченків. Учасники маршу вигукують: «Свободу чесним! Свободу Павліченкам!»і несуть плакати із символом свого руху - намальованим хлопчиком.

 

Відео супроводжувалося коментарем Костянтина Стогнія: «На проспекті Леніна від площі Поляка до площі Фестивальної відбулася піша хода, яка завершилася акцією на підтримку родини Павлюченкових. Кількість людей, яким не байдужі події в Росії, перевищила 300 осіб. Для забезпечення громадського порядку міліція виділила з півсотні людей. Із задачею ті впоралися: жодних сутичок не було».

 

 

Відео - YouTube

 

Цей відеоряд з підводкою вийшов у випуску одразу після розлогого сюжету Тетяни Кругової про засідання апеляційного суду в справі Павліченків та акцію на їхню підтримку в Києві.

 

«Детектор медіа» намагається зв'язатися з Костянтином Стогнієм, щоб дізнатися, чи це помилка, чи свідома маніпуляція, а також чим її зумовлено, однак його телефон наразі «поза зоною». Його помічник повідомив, що Костянтин Стогній зайнятий та пообіцяв, що він зв'яжеться з «Детектор медіаю», коли звільниться. Читайте коментар пана Стогнія тут.

 

Ми також звернулися до директора-президента каналу ICTV Олександра Богуцького, чий коментар наводимо в повному обсязі:

 

«Звичайно, вам треба отримати коментар Костянтина - зрозуміло також, що репортаж готували кореспонденти у Запоріжжі.

 

Зазвичай ми не обговорюємо зміст його програми, конкретно цю ситуацію - обговоримо. Я вважаю, що з авторами програм ми повинні обговорювати принципи - і їх дотримуватись. Думаю, називати речі своїми іменами - це вкрай важливо, і, тому теж старатимусь зрозуміти, що трапилось.

 

Ситуацію довкола сім'ї уболівальників, яких звинувачують у вбивстві судді знаю добре - я вважаю, що цій справі слід приділяти справедливу увагу, і не тільки тому, що вона почала супроводжуватись громадськими акціями вболівальників по всій країні. Для нашого Каналу дуже важлива підтримка громадських ініціатив у найширшому розумінні цього слова - більше того, я справді вважаю, що конституційне право, яке гарантує, що будь які сумніви тлумачаться на користь підозрюваного, потребує якнайширшої підтримки до повного і безперечного усвідомлення всіма учасниками будь-якого процесу - і слідчими, і суддями, і, насамперед - громадянами. Тому програми виробництва Каналу - «Факти», «Факти тижня з Оксаною Соколовою» приділяли і будуть приділяти справі Павліченків справедливу увагу, рівно як і руху уболівальників, які наголошують на всестороньому, чесному судовому розгляді цієї справи. До речі, в нас на каналі у репортажі на цю тему я бачив і синхрон Андрія Куликова, який був серед мітингувальників коло апеляційного суду - його очікування тотожні - всесторонній, змагальний (прокуратура-захист), неупереджений розгляд справи.

 

Канал і далі приділятиме цій темі гідну увагу, і ми будемо сподіватись, що ця конкретна історія дозволить зрозуміти особливості нового КПК великій кількості українців, зокрема у частині, що попередні свідчення, які різними способами, не завжди справедливими і законними,добуваються попереднім слідством, у суді вже не матимуть значення. Змагальність сторін і репортажі з цього процесу можуть точно зміцнити правову обізнаність українців, і, водночас, зміцнити рух небайдужих - людей, яким не все рівно».

 

«Детектор медіа»

 

Відео - YouTube

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY