detector.media
26.12.2012 17:41
«Укрінформ» заявляє, що дотримувався професійних стандартів у цитуванні німецької газети-фантому
«Укрінформ» заявляє, що дотримувався професійних стандартів у цитуванні німецької газети-фантому

Державне інформаційне агентство «Укрінформ» за підсумками проведеного внутрішнього розслідування інформує, що його журналісти і редактори діяли «у межах як професійних так і етичних стандартів», посилаючись на німецьке видання BerlinerTageszeitung та цитуючи його. Про це йдеться у повідомленні генерального директора «Укрінформу» Олександра Децика.

 

Зокрема встановлено, що видання BerlinerTageszeitung  зареєстроване у німецькій доменній зоні «.de», а, отже, за висновком «Укрінформу», де-факто існує офіційно, має вихідні дані і сайт, де регулярно оновлюється інформація різноманітної тематики.

 

Водночас, як зазначено за результатами розслідування, «не можна вживати щодо нього (BerlinerTageszeitung  - "Детектор медіа") такого терміну як видання в класичному розумінні цього слова тільки з огляду на наявність сайту. Також не може використовувати у даному випадку узагальнення на кшталт "німецькі ЗМІ повідомляють"». Відповідні рекомендації надані моніторинговим службам агентства та журналістам.

 

Також гендиректор «Укрінформу» звертає увагу, «що й в українському сегменті Інтернет достатньо медіа-ресурсів, зв'язатися з колективами яких під час свят (наприклад, католицького Різдва) і не тільки за телефонами, електронною поштою, або, як варіант, за допомогою соціальних мереж, неможливо. Проте вони існують, і цей факт ніхто з вітчизняних ЗМІ не заперечує».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», видання «Німецька хвиля» (DW) з'ясувало, що газети Berliner Tageszeitung,  повідомлення якої з низкою закидів на адресу Юлії Тимошенко українські  ЗМІ наразі активно цитують, де-факто не існує. Про це пише сайт видання.

 

В оригіналі статті, розміщеної за інтернет-адресою berlinertageszeitung.de,  йдеться про те, що у відомстві канцлера Німеччини начебто «задаються питанням, навіщо досі підтримували Тимошенко». DW спробувала перевірити цю інформацію. «Однак зв'язатися з Berliner Tageszeitung виявилося неможливо. У розділі вихідних даних телефони редакції відсутні, що вже є досить дивним, - пише видання. - Жодна з вказаних e-mail-адрес, однак, не функціонує, що ще більше посилило сумніви в серйозності цього веб-сайту, повідомлення якого наробило стільки галасу в Україні. Єдина адреса берлінської, як випливає з самої назви, газети, вказана чомусь в американському Далласі, а єдиний присутній на сайті телефон - у Великобританії. До того ж, цей номер веде на автовідповідач».

 

Першим повідомленні про Тимошенко з газети Berliner Tageszeitung процитувало  державне інформагентство «Укрінформ». Потім передрук продовжили й інші українські ЗМІ, у тому числі - агенція УНІАН та газета «Кримська правда».

 

DW наголошує, що українська агенція «Укрінформ» за останні півроку цитувала «газету-фантом» щонайменше 11 разів.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY