detector.media
24.11.2012 11:56
Випуск «Шустер live» було присвячено Савіку Шустеру
Випуск «Шустер live» було присвячено Савіку Шустеру
і темі свободи
У випуску ток-шоу «Шустер live» 23 листопада ішлося про День Свободи і Савіка Шустера. Запис програми було здійснено 22 листопада, у день свята і 60-річного ювілею керівника «Савік Шустер студії».
 
Під час випуску глядачам пропонувалися прямі включення з Майдану Незалежності, куди 22 листопада українці прийшли вшанувати події Помаранчевої революції.
 
Як відзначив запрошений з нагоди ювілею  ведучий ток-шоу «Велика політика» на  телеканалі «Інтер» Євгеній Кисельов, людей на головній площі Києва зібралося небагато. Він висловив сумнів щодо того, чи святкують українці День свободи масово. Тези ведучого  доповнили присутні у студії. Зокрема, які відзначив народний депутат Сергій Соболєв, це свято є важливим для кожного, оскільки «без нього українці не мали б можливості оцінювати сьогодні те, що відбувається зі свободою слова та свободою громадянина, які українці мали ще три-чотири роки тому». 
 
Нагадування Савіка Шустера про його ювілей гості та глядачі студії зустріли оплесками. Презентуючи дещо незвичний формат випуску, ведучий зазначив: «Мені виповнилося 60 років, і моя редакція наполягла на тому, щоб я говорив сьогодні про свободу - слова свободу, солодке слово "свобода", про розуміння, що це означає сьогодні, і через що ми всі пройшли». Ключовою темою журналіст запропонував етапи його власного життя, аби поглянути, наскільки вони актуальні сьогодні.
 
«Я народився в Радянському Союзі, у часи, коли не було мобільних телефонів та  інтернету. І це була зовсім інша епоха, ми інакше працювали, ми інакше протестували, ми інакше спілкувалися один з одним», - з такого вступу Савік Шустер розпочав «телемемуари»
 
Він розповів про невідомі широкому загалу подробиці його кар`єри і становлення як журналіста, означення власної свободи, випадки тиску і цензури. Зокрема, Савік Шустер ознайомив з історіями написання перших матеріалів для італійських газет, розповів, як розпочинав у якості військового кореспондента в Афганістані, звідки надсилав матеріали для таких видань, як Newsweek, Der Spiegel, Liberation, La Republica.
 
Також у випуску було подано архівні записи «Радіо Свобода», в інтерв`ю якому Савік Шустер розповів по здобутий в Афганістані досвід. Журналіст розповів,і  за яких обставин він залишив «Радіо Свобода», співробітником якого був із 1988-го року, і як складалася його співпраця з НТВ і Євгенієм Кисельовим.
 
Головний конкурент Савіка Шустера, ведучий «Великої політики» пригадав, як почалася його співпраця із екс-радіожурналістом: «Він переконав мене, що каналу потрібна сучасна програма про футбол. Так у нас з`явилося футбольне шоу "Третій тайм". І в якомусь сенсі, це було народження регулярного телеведучого на прізвище Шустер. Він зявлявся щотижня в ефірі НТВ, і це було чудово». 

Визнання ж як телеведучий Савік Шустер здобув у проекті «Свобода слова» на НТВ. У 2001-му політичне ток-щоу змінило в прямому ефірі каналу проект Євгенія Кисельова «Глас народа», який припинив своє існування на етапі значних кадрових змін на НТВ, викликаних політичним конфліктом. «У 2004-му "Свободу слова" закрили. Так, завдяки цьому проекту і Помаранчевій революції Савік Шустер і опинився в Україні», - нагадав Євгеній Кисельов. 

 

Завершили розповідь Савіка Шустера гості студії - привітанням ювіляра і врученням подарунків. Сергій Соболєв презентував ведучому видання «Історї України» Михайла Грушевського і висловив сподівання, що Савік Шустер почитає цю книгу і опанує українську. Міністр культури Михайло Кулиняк подарував журналісту картину із петриківьким розписом. А Петро Порошенко висловив сподівання, що проект за участі Савіка Шустера вийде і на 5-му каналі.

 

У фінальній частині випуску Савік Шустер поступився місцем співведучому ток-шоу Петру Мазі, який має досвід проведення свят і корпоративних заходів. В ефірі Першого національного прозвучали ліричні вірші, які пан Мага присвятив Савіку Шустеру. Також він привітав колегу і керівника вокальним номером італійською та українською мовами. 

 

«Детектор медіа»

Фото Максима Поліщука

 

 

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY