detector.media
20.11.2012 17:13
Учасники Всеукраїнського газетного конгресу визначили топ-7 тенденцій регіональної преси
Учасники Всеукраїнського газетного конгресу визначили топ-7 тенденцій регіональної преси
Саме газети, а не онлайн-проекти будуть приносити основні доходи регіональним видавцям преси у наступні роки

На початку листопада в Києві відбувся черговий, четвертий Всеукраїнський газетний конгрес, який традиційно визначає основні тенденції ринку преси в Україні, а також створює умови для обміну досвідом між незалежними видавцями друкованих ЗМІ. Організатором конгресу є асоціація «Незалежні регіональні видавці України» (АНРВУ).

 

Цього року захід зібрав  понад 100 топ-менеджерів та керівників регіональних видавництв з 40 видавничих компаній. На Всеукраїнський газетний конгрес прибули також спікери і учасники із Польщі, Молдови, Росії, Білорусії, Німеччини.

 

Оксана Бровко, директор АНРВУ повідомила, що на цьогорічному газетному конгресі було представлено близько 40 практичних кейсів з найцікавішим досвідом у пресі за останній рік.

 

«Чотири роки тому ми гостро відчули, що регіональним видавцям не вистачає спільного простору, місця, де можна обговорити ринкові тренди і практичний досвід кожного. Тепер щороку восени ми організовуємо нашим видавцям такий майданчик - Всеукраїнський газетний конгрес і пропонуємо ділитися ідеями, адже ми - не конкуренти, а колеги, партнери», - сказала пані Бровко.

 


За інформацією Оксани Бровко, цього року учасники газетного конгресу так підсумували основні тенденції розвитку регіональної преси в Україні:

 

1. На ринку все менше залишається газетних проектів, не створених задля отримання прибутку. Відкривати нові газети для політичного «впливу на процеси» і утримувати їх стає все дорожче. Дійсно, кількість газет збільшилася під час передвиборчої кампанії, але вони зникли так само швидко, як і з'явилися, залишивши по собі шлейф зниження роздрібних продажів тиражу та передплати.

 

2. Фактор якісного і оригінального контенту стає не темою для розмов, а принципом виживання регіональної преси. Читач потребує принципово нового матеріалу - як за змістом, так і за формою. Його цікавлять глибоко пророблені деталі. Він потребує якісної візуалізації. В газети все частіше перетікають журнальні форми подачі матеріалу.

 

3. Поступове якісне зростання аудиторії регіонального принту. Від газет активно йдуть в Інтернет читачі, яким потрібні виключно новини. З пресою залишаються ті, хто хоче знати «Чому?» і «Що буде далі?». I рівень довіри до преси у цих людей стабільно високий.

 

4. Тиражі газетних проектів, розрахованих на сільських мешканців, традиційно не падають. Доступ до Інтернету в сільській місцевості поки що доволі обмежений, тому газетам вдається втримувати свої позиції. В містах і передплата, і роздрібні продажі зазнають більших втрат.

 

5. В регіональних ЗМІ іде активний розвиток онлайн проектів. На цьому ринку ще відчутно мало грошей, але він цікавий як видавцям преси, так і читачам. Видавці відкривають нові веб-ресурси і перезапускають старі, інвестуючи в них гроші. Продовжується поступове перепрофілювання редакцій на мультимедійні.

 

6. Найближчим часом регіональним видавцям не слід чекати на іноземних інвесторів у принт. Можливо, навіть цього вже не станеться ніколи. Цьому сприяє як загальна тенденція перетікання аудиторії з принту в онлайн, так і вкрай неоднозначні і нестабільні умови ведення бізнесу в Україні загалом. I це, не дивлячись на певну позитивну динаміку ринку реклами у принтових ЗМI останніх років!

 

7. Газети-лідери регіональних ринків в Україні ще довго будуть актуальними. Саме вони, а не онлайн-проекти залишатимуться основними генераторами грошей для видавництв преси. Тому стратегічно вірно приділяти більшість часу розвитку існуючих успішних газетних проектів. Нові технології і нове дихання для «старих робочих конячок» - ось, напевно, основний тренд найближчих років в газетній галузі в Україні.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY