detector.media
13.11.2012 13:42
Видавці преси хочуть збільшити мережу кіосків за допомогою закону
Видавці преси хочуть збільшити мережу кіосків за допомогою закону
Проблеми із відкриттям нових кіосків з продажу преси зможе вирішити окремий закон, який врегулює процедуру виділення землі з боку місцевої влади - експерти

Учасники робочої групи щодо сприятливого інвестиційного клімату, розвитку медіа та індустрії преси в Україні пропонують розробити новий законопроект, який би встановив окремий порядок виділення землі та погодження об'єктів торгівлі друкованою продукцією (преса і книжки). Цю пропозицію висловив генеральний директор Української асоціації видавців періодичної преси (УАВПП) Олексій Погорєлов під час першого засідання робочої групи в рамках програми «Відкрита розмова», яке відбулося 13 листопада в Держкомтелерадіо.

 

«Друкована продукція має соціальну вагу і є підстави, щоб вона мала окреме регулювання -  не таке, як кіоски з шаурмою», - сказав Олексій Погорєлов.

 

Гендиректор УАВПП розповів присутнім про проблеми, з якими стикаються видавці преси, намагаючись оформити земельні ділянки під МАФи (пресові кіоски). За його словами, місцева влада, у віданні якої знаходяться земельні питання, не сприяє їм у цьому процесі.

 

«Збільшення мережевої торгівлі друкованої преси в свою чергу сприятиме популяризації читання. Незважаючи на те, що у нас доволі високий рівень грамотності населення (ми в п'ятірці найкращих кран Європи), Україна на останньому чи передостанньому місці за рівнем читання друкованої продукції (книжок, газет, журналів тощо). Це є погано з огляду на рівень людського потенціалу країни. В результаті від цього страждає наша конкурентоздатність. На мій погляд, це питання навіть національної безпеки. В Україні кіосків у 8 разів менше, ніж у Польщі, і у 15 разів менше, ніж у західно-європейських країнах. Навіть, якщо виключити такий фактор, як якість продукції, це загалом впливає на зменшення продажів, а відтак - і на рівень читання», - зазначив пан Погорєлов.

 

За його словами, за умови зменшення рекламних надходжень, рівень продажів для преси виходить на перше місце.

 

«Без мережі ми не можемо мати незалежну і сталу індустрію преси. Бо кіосків менше, продажів менше і доходів менше», - зауважив Олейсій Погорєлов.

 

Голова Державного комітету телебачення і радіомовлення Олександр Курдінович порадив під час написання законопроекту проконсультуватися з місцевими органами влади, зокрема з Київською міськдержадміністрацією, щоб врахувати всі нюанси продажів у великих містах.

 

«Тут треба приймати закон, який встановить окремий порядок виділення землі», - погодився він.

 

Можливість скасування пільги з ПДВ на продаж преси, яка нині діє, також схвилювала учасників робочої групи.

 

«Прем'єр-міністр запевняв, що при доопрацюванні податкового кодексу не буде прибрана пільга з ПДВ на продаж преси, яка сьогодні діє. Тим не менш є побоювання, що цю пільгу можуть прибрати», - зазначив Олексій Погорєлов.

 

Нагадаємо, робоча група щодо сприятливого інвестиційного клімату, розвитку медіа та індустрії преси в Україні була створена при Міжвідомчій робочій групі з аналізу стану дотримання законодавства про свободу слова та захисту прав журналістів при президентові України після 64-го Всесвітнього газетного конгресу та Форуму редакторів, який пройшов у Києві 2-5 вересня 2012 року.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY