detector.media
30.10.2012 18:08
Юрій Стець стурбований перешкоджанням журналістам під час виборів і ситуацією в УНІАН
Планує негайно скликати засідання Комітету з питань свободи слова та інформації

Голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Юрій Стець планує скликати засідання комітету для обговорення перешкоджання журналістам під час парламентських виборів, ситуації в інформаційній агенції УНІАН і скарги народного депутата Віталія Журавського на програму «Гроші» «1+1» і новини 5-го каналу. Про це він повідомив «Детектор медіа».

 

«І комітет, і я особисто, стурбовані ситуацією, яка виникла довкола інформаційної агенції УНІАН», - сказав Юрій Стець.

 

За словами пана Стеця, він планує негайно зібрати засідання Комітету. «Я вже переговорив із деякими членами Комітету. Вони обурені, і висловили підтримку моїй пропозиції негайно зібратися з приводу цього питання. Тому найближчими днями (середа-четвер) я спробую зібрати кворум і запропонувати до порядку денного декілька питань:  про перешкоджання журналістам під час парламентських виборів 2012; ситуація з УНІАН; питання по Журавському», - сказав голова Комітету.

 

Зібрати кворум буде не просто, уточнив пан Стець, оскільки не всі депутати комітету будуть в наступному парламенті. «Тому вони вважають, що місію цього скликання вони виконали. Але я в будь-якому випадку спробую їх переконати, що проблема свободи слова в Україні і наявність або відсутність мандату - це дві різні історії», - запевнив голова Комітету з питань свободи слова та інформації.

 

Нагадаємо, 26 жовтня п'ятеро редакторів сайту УНІАН заявили про цензуру з боку генерального директора Вадима Осадчого. Приводом до цього стало те, що гендиректор оштрафував двох редакторів сайту на 200 гривень кожну за оприлюнення на сайті новини під заголовком «На Банковій - пікет: Януковичу принесли черевик з ялинкою». Штрафам, за словами співробітників, передувало розпорядження зняти новину із сайту.

 

Генеральний директор УНІАН Вадим Осадчий, коментуючи ситуацію, сказав, що деякі співробітники компанії сприйняли спробу зробити інформаційні продукти УНІАН нейтральними і позаконтекстними як цензуру або практику утисків свободи слова, не усвідомлюючи різницю між об'єктивністю і суб'єктивністю.

 

29 жовтня журналістський рух «Стоп цензурі!» виступив із заявою про існування в Україні системної політичної цензури, прикладом якої стала ситуація в УНІАН. «Стоп цензурі!» вимагає від менеджменту УНІАН припинити цензурування новин, а від Адміністрації президента - публічно пояснити факт існування політичної цензури в Україні.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY