detector.media
25.09.2012 09:48
Запровадження єдиної прес-карти має розглядатися в контексті дотримання журналістської етики - медіаексперти
Учасники «Відкритої розмови» обговорили механізм запровадження єдиної прес-карти в Україні

Запровадження єдиної прес-карти може не тільки об'єднати медійні організації, а й посилити роботу над питаннями журналістської етики. Про це сказав голова НСЖУ Олег Наливайко під час круглого столу, який відбувся в «Укрінформі» 24 вересня. За його словами, робота над створенням прес-карти ведеться давно, круглий стіл - це фактично перше публічне обговорення цього процесу. У робочої групи є план дій щодо запровадження єдиної прес-карти. «Ми знаємо свої проблеми (замовні матеріали, незбалансованість новин тощо). Але ми самі з ними упораємося, шляхом саморегуляції. Нам не потрібна для цього допомога правоохоронних органів», - додав Олег Наливайко.

 

Виконавчий секретар Незалежної медіа-профспілки України Сергій Гузь під час круглого столу наголосив: головною метою введення в дію всеукраїнської єдиної прес-карти має бути не запровадження чисто формального документу, а забезпечення реального захисту членів професійних журналістських об'єднань. Наразі робоча група визначає не тільки механізм запровадження прес-карти, а й коло тих, хто має її отримати. «Ми розробляємо цей механізм, щоб захищати членів наших профспілок. І сподіваємося, що при запровадженні єдиної прес-карти будуть внесені зміни до національного класифікатора професій, який поки що не визнає журналістами фотографів, телевізійних операторів», - підкреслив Сергій Гузь.

 

У дискусії взяли участь представники медіа, міжнародних правозахисних організацій, громадських об'єднань. Також до участі в обговоренні був запрошений директор глобального об'єднання «Етична журналістика» Ейдан Вайт. Він у свою чергу зазначив, що одним із визначальних моментів при видачі єдиної прес-карти має бути визнання журналістом Кодексу етичної поведінки. «Я дякую за етичний аспект, який ви враховуєте під час розробки єдиної прес-карти. При видачі такого документу журналіст має погодитися з дотриманням етичних правил, які ви встановите. Це не лише відправний момент для професійних журналістів. Принцип саморегулювання, який ви обрали, - найкращий шлях», - сказав експерт.

 

Виконавчий директор ІМІ Вікторія Сюмар переконана, що для запровадження прес-карти коштів з держбюджету не потрібно. На її думку, набагато важливіше не саме запровадження прес-карти, а зміна ставлення до журналістських стандартів. Вона вважає, що журналісти, які їх не дотримуються, не мають права отримувати єдину прес-карту.

 

«Ми хочемо мати захищений, узгоджений саме органами саморегуляції журналістів документ. Переконаний, що єдина прес-карта зніме багато проблем, адже буде визнана всіма державними органами», - зазначив голова Державного комітету телебачення і радіомовлення Олександр Курдінович, додавши, що Держкометелерадіо зробить усе можливе, щоб таке визнання відбулося.

 

За підсумками круглого столу будуть напрацьовані рекомендації робочій групі з розробки та механізму запровадження всеукраїнської прес-карти.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY