detector.media
13.09.2012 13:55
Російські продюсери пропонують українському уряду та кіноіндустрії створити кіношколу
Російські продюсери пропонують українському уряду та кіноіндустрії створити кіношколу
У приклад ставлять свій проект

Віце-президент російської кінокомпанії СТВ Анна Крутова (на фото) пропонує українським кіноіндустрії та уряду долучитись до створення кіношколи за американською методикою. Таку ідею вона висловила під час міжнародної конференції «Кінобізнес: особливості, перспективи, можливості», яка пройшла в межах медіафоруму Kiev Media Week.

 

Подібний проект наразі реалізовується в Росії. За словами пані Крутової, лідери російського кіновиробництва постійно відчувають нестачу професійних кадрів і саме тому започаткували цю ініціативу.

 

«Радянська школа кіноосвіти на сьогодні не здатна забезпечити потреби глядачів», - вважає пані Крутова. У Росії 43 виші готують спеціалістів галузі, більшість з яких не здатні працювати в кіновиробництві і залишаються без роботи. «Країна випускає 40 сценаристів на рік, тоді як індустрії потрібно 200», - додала пані Крутова.

 

Обравши за найліпшу методику американських вишів, які готують фахівців галузі, російська Асоціація теле- та кінопродюсерів вирішила вибудовувати стосунки зі Школою кінематографу Університету Південної Каліфорнії (USC School of Cinematic Arts) і підготувати педагогів, які надалі навчатимуть інших. Улітку спільно з USC та Всеросійським державним університетом кінематографії (ВГИК) була проведена Школа сценарної майстерності - перший етап проекту зі створення кіношколи. Надалі за участю російської держави та спонсорів розробляється постійно діюча програма.

 

Також індустрія, за словами пані Крутової, планує створити гільдію студентів кіно й телебачення Росії та країн СНД. Робоча назва - МОСКІТ («Молоде об'єднання студентів кіно і телебачення).

 

У коментарі «Телекритиці» Анна Крутова повідомила, що модель роботи кіношколи нині розробляється і має бути завершена до вересня 2013 року. Фінансування проекту з боку держави становить близько 1,5 млн. доларів. «Наш уряд занепокоєний цим питанням і в усьому нам допомагає. Але кіношкола створюватиметься на основі державних коштів та приватного капіталу. Не можу поки що назвати бюджет проекту, тому що він на етапі розробки. Але методологія купується недешево: це приїзд викладачів, програми, консалтинг університету. Але з боку держави це невеликі кошти: 1-1,5 млн. доларів. Школа передбачає 200 людей. За 3 млн можна купити всю методологію. Тобто це завдання держави», - розповіла пані Крутова.

 

За результатами роботи школи має бути створене кадрове агентство.

 

Анна Крутова хоче, щоб український уряд підтримав проект створення кіношколи за участю індустрії, з якою надалі співпрацюватиме російський проект. «Кадри з України, Білорусії та Казахстану так чи інакше перетинаються. Тому це наше спільне завдання. Ми хочемо віддати свої знання, досвід і можливості. Та привезти методології, які не так легко отримати», - зазначила вона.

 

«Детектор медіа»

 

Фото - filmbusiness.in.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY