detector.media
07.09.2012 16:38
НМПУ підтримала ТВі і закликала канал стати зразком прозорості
Профспілка хоче, щоб керівництво ТВі відмовилося від виплати зарплати в конвертах

Незалежна медіа-профспілка України виступила проти невмотивованих відключень телеканалу ТВі з кабельних мереж по всій Україні. Про це повідомляє прес-служба профспілки.

 

«Той факт, що канал викинули з більш як 60 кабельних мереж свідчить про політичний тиск на ТВі під час виборчої кампанії», - йдеться у повідомленні. Профспілка закликала членів організації підтримати телеканал і прийти на мирні акції протесту 8 вересня.

 

Нагадаємо, акція розпочнеться о 12:00 8 вересня на Михайлівській площі у Києві та центральних майданах великих міст.

 

На думку НМПУ, дії влади засвідчили, що вона боїться резонансних розслідувань журналістів телеканалу ТВі, які викривають непрозорі й корупційні схеми діяльності можновладців. «Ці розслідування спрямовані на боротьбу з корупцією, формують громадську думку у напрямку необхідності запровадження прозорих правил гри у бізнесі й урядуванні», - пише прес-служба НМПУ.

 

Медіа-профспілка підтримує телеканал у прагненні до чесності і закликає не лише критикувати можновладців, але здійснити зміни на, власне, самому каналі. «Недавній скандал навколо декларації про доходи журналіста ТВі Костянтина Усова засвідчив, що на каналі досі можливі зарплати в конвертах», - йдеться у повідомленні.

 

За інформацією НМПУ, частина журналістів співпрацює з каналом як приватні підприємці. Профспілка не заперечує права журналістів обирати форму співпраці з телеканалом, проте наголошує, що це саме право, а не обов'язок. Постійні працівники ТВі мають бути оформлені згідно з Кодексом законів про працю.

 

НМПУ зазначає, що у редакційній раді ТВі журналістський колектив не представлений належним чином.

 

«На каналі можливі прояви цензури. Як приклад - розслідування журналіста Дмитра Гнапа щодо кабельного оператора «Воля», яке викликало невдоволення керівництва каналу, яке мотивувало свої дій небажанням сваритися з «Волею», яка постачає сигнал ТВі до споживачів. Подальші події показали, що конформістська позиція не виправдала себе: саме «Воля» зараз переводить ТВі до іншого, дорожчого пакету послуг, що обмежує аудиторію телеканалу у багатьох містах України», - пише прес-служба профспілки.

 

В НМПУ переконані, що канал має непрозору форму власності. «Ми закликаємо керівництво ТВі відмовитися від виплати зарплати в конвертах, сплачувати журналістам білу зарплату. Провести вільні вибори членів редакційної ради і ввести туди журналістів, які представлятимуть там інтереси журналістського колективу. Зробити прозорою систему власності на телеканалі, продемонструвавши прагнення до чесності і прозорості ведення бізнесу не тільки пов'язаного з представниками влади, а й свого власного. Розробити засади редакційної політики. Цей документ має унеможливити прояви як зовнішньої, так і внутрішньої цензури на телеканалі», - йдеться у повідомленні.

 

НМПУ стверджує, що готова надати консультації для втілення цих заходів у життя.

 

Як писала «Детектор медіа», підтримати акцію на захист ТВі закликала журналістів також Національна спілка журналістів України.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY