detector.media
07.09.2012 09:17
Микола Княжицький: «Лише в Києві ТВі може втратити півтора мільйона глядачів»
Микола Княжицький: «Лише в Києві ТВі може втратити півтора мільйона глядачів»

У Міжнародний день солідарності журналістів, 8 вересня, о 12-й годині, на Михайлівській площі відбудеться акція протесту проти масового відключення мовника від регіональних мереж.

 

За словами генерального директора ТВі Миколи Княжицького, акція продемонструє владі, що «глядачі каналу сильні, і вони не збираються здаватися». Очікується, що захід підтримають журналісти Мустафа Наєм, Віталій Портников, Олексій Ліхман, Артем Шевченко та інші, які разом із глядачами ТВі висловлять занепокоєння утисками свободи слова в Україні.

 

Нагадаємо, ТВі продовжують вимикати з кабельних мереж країни. За повідомленням прес-служби каналу, після того як 20 липня без попередження сигнал ТВі вимкнули в мережі «Тріолан», позбавивши доступу до нього глядачів у 11 містах України, зокрема Дніпропетровську, Донецьку, Запоріжжі, Києві, Луганську, Одесі тощо, цю тенденцію продовжують й інші провайдери. 13 серпня з мережі кабельного телебачення «Формат» у Маріуполі зник телеканал ТВі, а під кінець серпня сигнал каналу обмежили в Коломиї. Як каже генеральний директор ТВі, рішення вимкнути канал провайдери пояснюють по-різному. Одні говорять про профілактичні ремонтні роботи мереж, а інші посилаються на те, що буцімто самі ж глядачі не хочуть цього каналу.

 

«На сьогодні ТВі вимкнули майже із 70 кабельних мереж країни, - розповів «Дню» генеральний директор каналу Микола Княжицький. - Нас позбавляють кабельного мовлення, починаючи із західних міст та закінчуючи Донецькою областю. Це відбувається під тиском Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Їхні працівники телефонують у регіони й буквально вимагають вимкнути ТВі. На підтвердження цих слів у нас є свідчення з більшості регіонів країни, хоч Нацрада каже, що вона не має до цього жодного стосунку». Микола Княжицький зазначає, що лише в Києві ТВі може втратити півтора мільйона глядачів, тобто фактично дві треті киян не матиме можливості дивитися канал. У східних регіонах країни понад два мільйони українців втратило сигнал ТВі лише упродовж першого місяця передвиборчої кампанії. І ця тенденція триває.

 

Аналізуючи конфліктну ситуацію довкола ТВі, експерти сходяться на думці, що «репресії» проти телеканала посилив той факт, що Микола Княжицький бере участь у парламентських виборах від Об'єднаної опозиції та, зареєструвавшись кандидатом у депутати, не склав із себе повноважень генерального директора телекомпанії.

 

«День» поцікавився в експерта Інституту медіа-права, медіа-юриста Ігоря РОЗКЛАДАЯ, чи пов'язує він конфлікт довкола ТВі з участю директора каналу у виборчому процесі:

- Конфлікт довкола ТВі розпочався задовго до того, як Микола Княжицький вирішив балотуватись у Верховну Раду України. Згадаймо, принаймні, скандали з приводу того, що ТВі не потрапив у цифру. Справді, коли кандидатуру Княжицького зареєстрували в ЦВК кандидатом у депутати, він, за логікою речей, повинен був скласти із себе повноваження гендиректора на каналі, хоча це досить складно зробити. Утім, якщо він не є активним журналістом, не веде передач, а займається лише господарською діяльністю, то принципового конфлікту я не бачу. Звичайно, якщо в ефірі ТВі знову з'явиться програма «Вечір з Миколою Княжицьким», то це можна буде розцінювати як конфлікт інтересів (заступник генерального директора каналу ТВі з питань програмування Оксана Іванюк повідомила в інтерв'ю «Детектор медіа», що з 13 вересня в ефір таки повернеться «Вечір...». - Авт.). Те, як перебігатиме акція протесту, покаже, для чого її насправді організовували: для піару Княжицького, чи все-таки для того, щоб допомогти каналу й захистити свободу слова в Україні.

 

ДО РЕЧІ

Очікується, що акція на підтримку ТВі 8 вересня відбудеться не тільки у столиці, а й в інших регіонах, де вимикають сигнал мовника з мереж. Зокрема, активісти Донецька заявили, що цього дня зберуться на площі Леніна, щоб висловити свою підтримку «єдиному незалежному українському телеканалу ТВі, якого намагається знищити влада, і захистити право українців на свободу слова та отримання правдивої інформації». Насамперед, в акції візьмуть участь місцеві журналісти, блогери і представники творчої інтелігенції. Під час заходу очікується прямий телеміст між мітингувальниками Донецька та Києва.

 

Вадим Лубчак, «День»

Фото -«День»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY