detector.media
Отар Довженко
для «Детектор медіа»
07.09.2012 14:07
Добро, яке вони зроблять зі зла
Добро, яке вони зроблять зі зла
Навіщо журналістські колективи стають безкоштовними агітаційними командами своїх шефів – медіаменеджерів, що йдуть у політику?

Чудова новина. Зовсім скоро ми побачимо на телеканалі, очолюваному кандидатом у депутати від ОО «Батьківщина», кулінарно-політичну програму, гостем якої будуть цей самий кандидат (№11), його сусід по списку Борис Тарасюк (№9), а також іще кілька ведучих цього каналу. Інші політики, схоже, там якщо й з'являться, то вже після виборів. Сам кандидат, попри всі турботи, пов'язані з веденням передвиборної кампанії, вестиме свою авторську програму в ефірі свого телеканалу. Це, звісно ж, не агітація, це демократична журналістика.

 

Попри всю невдячність і шкідливість для карми будь-якої критики на адресу ТВі та особисто згаданого кандидата в депутати, - а також передбачуваність реакції ліберально-фейсбучної спільноти, що завжди зводиться до «чого ви вчепились до єдиного нормального каналу, подивіться інші, там скрізь Азаров і Королевська!», - пора назвати речі своїми іменами.

 

Можливо, до включення Миколи Леонідовича Княжицького до списку «Батьківщини» редакційна політика каналу ТВі відображала прагнення створити «баланс на макрорівні», показавши народові ту частину політикуму, який рідко і не завжди адекватно фігурує в програмах лояльних до влади каналів. Але з того моменту, коли пан Микола став номером одинадцятим, усе це - відпрацьовування прохідного місця у списку.

 

І відпрацьовувати місце у списку панові Миколі допомагає команда людей із якщо не незаплямованою, то відносно чистою репутацією в журналістиці. Юлія Банкова, Настя Станко, Роман Недзельський, Мирослав Откович, Вахтанг Кіпіані, Віталій Портников, ба навіть Ірина Славінська. І багато інших. Підозрюю, що вони розуміють: якісні результати їхньої чесної праці, яка наповнила позитивним змістом бренд ТВі, тепер використовуються з агітаційною метою.

 

І, напевно, заспокоюють себе одвічною тезою про менше зло. Адже аргументом у дискусіях на цю тему завжди стає порівняння з методами біло-блакитних, у зіставленні з якими легке ій ненав'язливе облудництво «демократичних» кандидатів стає геть невинним. Княжицький вам не подобається? Волієте Чечетова?

 

Скільки ж разів ми це чули. Ми граємо в шашки, з нами грають у «Чапаєва». З бандитами треба по-бандитськи. Чистоплюйством їх не переможеш. Ще раз використаємо проти них їхні ж методи - джинсу, адмінресурс, пропаганду, підкуп, - а потім будуватимемо чесну, демократичну, справедливу, європейську Україну. Потім, усе потім - стандарти, баланс, безсторонність, журналістська етика. Як співає один із улюблених співаків Віктора Федоровича, «поворую-перестану, ну вот-вот богатым стану, и тогда начну опять я законы соблюдать». Спочатку ми в ім'я Боже вб'ємо всіх, хто стоїть на нашому шляху, а потім ретельно дотримуватимемося Його заповіді «не вбий».

 

Не менш цікаву картину можна спостерігати у Львові, де в депутати йде генеральний продюсер телеканалу ZIK Дмитро Добродомов. Висуванець партії «УДАР». Територія Личаківського та Сихівського районів, що входять до мажоритарного округу №115, завішана білбордами, сітілайтами та банерами з ось такою рекламою:

 

 

Що це? Авжеж, комерційна реклама, а не передвиборна агітація, адже ця рекламна кампанія розпочалася ще до старту виборчої. Розкручений бренд найпопулярнішого в місті каналу ZIK, що кілька років вибудовувався саме на ідеях боротьби з корупцією, назва нового проекту цього телеканалу, в рамках якого журналістський колектив змушують гарувати чомусь саме на території 115-го округу, прізвище та ім'я популярного ведучого, він же кандидат... І так - на кожному стовпі.

 

Задекларована кандидатом зарплатня дозволила б йому, можливо, орендувати пару сітілайтів на пару тижнів. І ніяких тіньових доходів телеменеджера на таку гігантську (львів'яни не дадуть збрехати) кількість реклами не вистачить - регіональний канал стільки не заробляє.

 

Не в тому питання, звідки гроші - в чужу кишеню не зазираю, й не сумніваюся, що спонсори знайшлися. Питання в тому, до чого тут один із найкращих журналістських колективів регіонального телебачення України. Рік тому цей колектив уже «нагинали» на підтримку кандидата в мери, регіонала Петра Писарчука, тепер плоди праці використовують для підвищення рейтингу чергового кандидата.

 

Чи то пак, задля суспільного добра? Сайт кандидата в депутати Дмитра Євгеновича Добродомова так і зветься - http://dobro.lviv.ua/. Тим, хто має сумніви в тому, що цей кандидат використовує свій колектив для агітації (і взагалі не розмежовує діяльність професійну та агітаційну), раджу переглянути розділи «новини» і «команда», а також підрахувати, скільки разів на сайті використовується назва і логотип телеканалу ZIK.

 

І якось зовсім не втішає той факт, що Княжицький чи Добродомов у ВР - це краще, ніж Чечетов чи Голуб. Адже немає такого вибору, не стоїть він. Ці телеменеджери, - на відміну, до речі, від критикованого нині Костянтина Усова, якого ОО «Батьківщина» кинула на мажоритарку в самісіньке одеське пекло, або Ольги Герасим'юк, яка буквально ризикує життям десь неподалік, на Одещині, - ведуть боротьбу не з «антидемократичною владою» (цитата з останніх «Підсумків із Вахтангом Кіпіані», між іншим), а за мандат. Реальним конкурентом демократа Добродомова є такий самий демократ із ОО «Батьківщина», а Княжицький із своїм №11 взагалі міг би безтурботно співати, як Таїсія Повалій.

 

Відомий літературний герой, який закликав робити добро зі зла, бо більше немає з чого, закінчив дуже погано. Його добро виявилося не таким уже й добром і для нього, і для інших. Ці персонажі закінчать чудово - їм уже практично гарантовані депутатський мандат, недоторканність і політична кар'єра, шлях до якої вони розпочинають зі зловживання навіть не своїм, а ввіреним їм власниками медіаресурсом.

 

Так для кого це добро, яке вони роблять зі зла?

 

Фото - blogs.germany.ru

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY