detector.media
01.09.2012 13:54
В Еритреї загинуло троє журналістів
Внаслідок хвороб і жахливих умов «табору смерті» Ейраейро

Троє журналістів померли в Еритреї, у «таборі смерті» Ейраейро (Eiraeiro), повідомля. організація «Репортери без кордонів» (RSF).

 

Представники ЗМІ перебували у розташованій в гірській пустелі тюрмі для політв'язнів  з кінця 2001 року.

 

Арештант №12 Давіт Хабтемікаел (Dawit Habtemichael) працював співзасновником і заступником головного редактора двотижневого видання Meqaleh. Арештований у 30-річному віці, він був одним з наймолодших в країні журналістів, який потрапив за ґрати. В ув'язненні збожеволів і помер в Ейраейро у другій половині 2010 року.

 

Співзасновник і головний редактор того ж видання Маттевос Хабтеад (Mattewos Habteab) пішов і життя, не витримавши жахливих умов Ейраейро.

 

Сахле Тсеґазаб (Sahle Tsegazab), більше відомий під псевдонімом Веді Ітай (Wedi Itay), був незалежним журналістом і помер у тюрмі, не отримавши  медичної допомоги.

 

Інший репортер, арештований 2009 року, прізвище якого не встановлено, ​​ загинув у військовій в'язниці Абі Абейто (Abi Abeito), що неподалік столиці країни - Асмарі,  повідомляє також RSF.

 

Усіх ув`язнених журналістів звинуватили у співпраці із західними неурядовими організаціями та урядами і з опозиційними групами у вигнанні, відзначає медіа-організація.

 

Раніше «Репортери без кордонів» з'ясували,  що в ув'язненні померли арештовані у вересні-жовтні 2001 року четверо інших репортерів.

 

Вперше RSF розкрила умови утримання там арештантів у січні 2008 року після зустрічі з колишнім тюремним охоронцем в Ейраейро.  Докладнішу інформацію було оприлюднено з подібного джерела 2010 року. Інший колишній охоронець, який на початку цього року втік з Еритреї і шукає притулку в Ізраїлі, працював у військовій тюрмі Абі Абейто. У ній тримали більшість  арештованих 2009 року журналістів, які працювали у державних ЗМІ. За його свідченням, в'язнів піддають там тортурам - тримають в одиночних камерах, б'ють і катують електричним струмом.

 

«Поки усі погляди звернені до Сирії інша, менш помітна, трагедія розгортається  в Еритреї. Ця країна забута міжнародною спільнотою, хоча вона - найбільший у світі порушник свободи медіа та найбільша в Африці в'язниця для журналістів», - наголошують «Репортери без кордонів».

 

За Індексом свободи преси (Press Freedom Index (RSF) Ерітрея посіла у 2011-2012 р. останнє, 179, місце в світі, випередивши Північну Корею і Туркменістан. Розташована на Африканському Розі країна, проголошена незалежною 1993 року, - головний тюремник на континенті.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY