detector.media
Олена Коркодим
30.08.2012 16:00
Оксана Іванюк: Після того, як Микола Княжицький піде в політику, на ТВі будуть трансформації
Оксана Іванюк: Після того, як Микола Княжицький піде в політику, на ТВі будуть трансформації
Заступник генерального директора каналу ТВі з питань програмування – про свою місію, новий сезон каналу і рейтингові показники

Директор «IQ-продакшн» Оксана Іванюк нещодавно стала заступником генерального директора каналу ТВi з питань програмування. Таким чином, канал частково знайшов заміну генеральному продюсеру Сергію Дем'янчуку, який залишив ТВі у 2011 році.

 

До нових обов'язків пані Іванюк приступає у розпал «антикризової програми» ТВі. У 2012 році бюджет каналу було скорочено у зв'язку зі зменшенням обсягів дотацій інвестора. До того ж ТВі зазнав кадрових втрат. Канал залишив журналіст Костянтин Усов, змінивши проект «Знак оклику» на 134-й округ в Одеській області :) А генеральний директор ТВі Микола Княжицький у новому телесезоні, можливо, працюватиме неповний робочий день, оскільки виступатиме кандидатом у народні депутати №11 у списку ОО «Батьківщина».

 

Поки пан Княжицький перебуває у відпустці, Оксана Іванюк опікується закупівлею телепродукту і виробництвом програм неінформаційного мовлення. Власне, таких програм нині одна - «Шалений тиждень» виробництва «IQ-продакшн». Створений за власним форматом сатиричний проект перемиває кістки політикам і водночас витриманий у затребуваній каналами стилістиці російських скетч-шоу. Підхід «і вашим, і нашим» виявився затребуваним аудиторією ТВі. І хоча Оксана Іванюк переконана, що сила ТВі - у «глибокій аналітиці та серйозному заглибленні в політичні та соціальні процеси», у новому сезоні проекти каналу доповнить нове розважальне політичне шоу. У проекті «Смак Європи» для глядачів уперше готуватиме польський політик, депутат Європарламенту Павел Коваль. Також ТВі запускає проект для поціновувачів музики свободи - «Jazz із Олексієм Коганом» і продовжить «7 чудес України», автором та ведучим якого є заступник голови Верховної Ради Микола Томенко.

 

Яким іще буде ТВі у новому сезоні, як канал підніматиме рейтинги і чи буде на ТВі «Добрий вечір» від «IQ-продакшн», «Детектор медіа» запитала в Оксани Іванюк.

 

 


 

 

 

- Оксано, чи не страшно було йти на канал, на який нині так тиснуть?

- Не страшно. Навпаки, для мене це було серйозним мотиваційним фактором. Я з надзвичайно глибокою повагою і симпатією ставлюся до ТВі. Цей канал дивлюсь я і мої батьки, а з появою «Шаленого тижня» його глядачем став і мій син. Тож бажання долучитися до справи, яку робить ТВі, було аргументом «за». Що, безумовно, мене підкупає в ТВі - повага до аудиторії, яка відбивається і на контенті, і на якості програмування.

 

На мою думку, це послідовно незалежний канал. Особливо на тлі політичної заангажованості інших каналів або, навпаки, їхнього прагнення дистанціюватися від політики замість мати активну позицію. Інвестор ТВі - людина, яка не має політичних інтересів в Україні. Тут працюють журналісти зі своєю позицією, і вони сміливо її відстоюють. До того ж це знакові фігури в сучасній українській журналістиці.

 

- Тим не менше, експерти «Детектор медіа» зазначають, що ТВі помітно орієнтований на опозицію, а для балансу в новинах і програмах бракує точки зору представників влади.

- Мені здається, річ тут у тім, що інші канали з владою не сперечаються і фактично не виконують функції, яку мусили б виконувати медіа в цілому. Завдання опозиції і ЗМІ - контролювати дії влади та відкрито інформувати суспільство про те, що відбувається. Щоб керівники країни відчували, що не можуть безконтрольно й безвідповідально чинити те, що їм заманеться. А якщо влада міняється, і ті, хто був в опозиції, приходять до влади, медіа мають послідовно, відповідально та об'єктивно висвітлювати і їхні дії.

 

- А як саме ви приймали рішення щодо роботи на ТВі? Хто кому зробив пропозицію?

- Я отримала пропозицію від генерального директора ТВі Миколи Княжицького, з яким працювала ще у прадавні часи на СТБ, президентом якого він був. Відтоді наші шляхи перетиналися протягом усього періоду роботи на телебаченні. Почалося все з того, що «IQ-продакшн» долучився до виробництва програми «Шалений тиждень» для ТВі.

 

- Чи залишите продакшн заради ТВі?

- Ні, в жодному разі! Це наше господарство, це для мене надзвичайно важливий і пріоритетний проект. І в нас дуже хороша команда, яку я ніжно люблю.

 

- Якими будуть ваші обов'язки? Як розподілено повноваження між вами та іншими заступниками генерального директора?

- Я відповідатиму за департаменти програмування, промо, дизайну й ефірну службу. Займатимусь закупівлею телепродукту і виробництвом програм неінформаційного мовлення. Інформаційними проектами, як і раніше, займається Наталка Катеринчук.

 

 


 

 

- Чи стане в ефірі ТВі із вашим приходом більше розважального контенту - проектів на кшталт «Шаленого тижня»? І чи не зацікавлений ТВі у програмі «Добрий вечір», яку «IQ-продакшн» наразі виробляє для «1+1»?

- Канал розвивається, й цієї осені запускатиме нові проекти. 15 вересня в ефір вийде проект «Смак Європи», з 3 вересня по буднях о 19:00 у сітці з'явиться нова програма «Про вибори», ведучим якої буде Артем Шевченко, у неділю 9 вересня о 21:30 розпочнемо щотижневий проект, де Вікторія Сюмар та Світлана Заліщук спілкуватимуться з представниками різних політичних партій та обговорюватимуть їхні передвиборні програми.

 

А от «Доброго вечора» у нас не буде :) Глядач ТВі абсолютно інший. «Добрий вечір» стартує на «1+1» цієї п'ятниці о 20:15.

 

Що ж до глобальних речей, то, на моє глибоке переконання, бренд каналу вибудовує його керівник, задаючи загальний інтонаційний ряд. Коли Роднянський робив «1+1», це був «1+1» Роднянського. Прийшов Бородянський на СТБ і зробив бренд, який так чи інакше відображає поняття Бородянського про добро і зло. Ірина Костюк прийшла на ТЕТ, і визначила сьогоднішню інтонацію цього каналу. На формування ТВі значною мірою вплинула постать Миколи Княжицького. Він відчуває і формує бренд, а завдання команди - допомогти його будувати, утримати цей бренд, дати йому змогу бути цілісним, цікавим і якісно наповненим.

 

- Але ж...

- Так, після того, як Микола піде в політику (Микола Княжицький є кандидатом у народні депутати, №11 у списку ОО «Батьківщина». - ТК), думаю, будуть трансформації. Але подивимося які. Життя покаже.

 

- Чи планує «IQ-продакшн» виробляти інші проекти для ТВі?

- Ми долучилися лише до «Шаленого тижня» і поки що не обговорюємо ніяких додаткових спільних проектів. Окрім «Доброго вечора» для «1+1», займатимемося ще одним напрямком. Спільно з російською продакшн-компанією ми готуємо ситком для російського каналу. Про всі подробиці повідомимо по завершенні зйомок.

 

- Що зміниться в програмуванні ТВі в новому сезоні?

- Наразі ми маємо доволі усталений прайм і не збираємося робити різких рухів. Найбільші надії покладаємо на власне виробництво. У травні Михайло Крупієвський реалізував проект нової студії ТВі, цінної тим, що дозволяє недорого знімати практично всі програми каналу. З погляду виробництва це дуже вигідна схема. Для маленького й не надто багатого каналу мати таку кількість проектів власного виробництва дуже важливо.

 

29 серпня, з поверненням Віталія Портникова, в нас закінчується період повторів і з'являються в ефірі нові випуски авторських програм. 13 вересня в ефір повернеться «Вечір з Миколою Княжицьким». Спершу Микола мав намір відмовитися від ведення своєї програми, але, оскільки на канал і далі тиснуть, вирішив, що проект важливий для каналу саме тепер.

 

Ще один напрямок, який канал нині активно розвиває - це сайт. До його розробки підключилася львівська команда, очолювана Олегом Ониськом. Надалі присутність ТВі у мережі зростатиме кількісно і якісно. Відео- й текстовий контент сайту розширюватиметься і змінюватиметься. Зокрема, додамо новинний блок.

 

 


 

 

- На сайті буде лише відеоконтент, продемонстрований в ефірі, чи спеціально підготовлені відеопроекти?

- Відмінності будуть у розділі блогів. В ефірі вони виконуватимуть брендотворчу роль, на сайті ж стануть істотною складовою. Експертними коментарями щодо актуальних тем ділитимуться фахівці з різних галузей: історики, літературознавці, журналісти... Це будуть короткі трихвилинні відеозаписи. Нинішню їх кількість ми суттєво збільшимо.

 

- А чи збільшиться бюджет на закупівлю та виробництво програм?

- Бюджету на наступний рік ми ще не обговорювали.

 

- Рейтингові показники ТВі останнім часом падають. Із чим, на вашу думку, це пов'язано?

- З одного боку, те, що відбувається нині з панеллю, не грає на руку ні великим, ані маленьким каналам. І мені здається, що важко робити висновки, коли всі гравці на ринку свідомі, що панеллю маніпулюють. З іншого боку, ТВі відключають у регіонах, і це впливає на показники.

 

- Але ж Микола Княжицький запропонував місцевим телекомпаніям транслювати телеканал безкоштовно або за одну гривню...

- Це інша форма правових відносин. На показники ТВі така ретрансляція не впливає. Це більше репутаційний крок, аніж комерційний.

 

- Які завдання щодо рейтингів поставило перед вами керівництво?

- Поки тривають з'ясування з GfK, чітких завдань немає. Паніотто робитиме установчу панель, і після того, можливо, ситуація на ринку стабілізується. А поки що ми всі плаваємо темними водами.

 

 


 

 

- Група «1+1» пообіцяла в новому сезоні глядачам «ноту радості». А на чому будуватимуться показники ТВі?

- На глибокій аналітиці та серйозному заглибленні в політичні та соціальні процеси, що відбуваються в країні. Цього не хотілося б утрачати, бо саме цим канал відрізняється. Звісно, перед ТВі стоять і комерційні завдання. Ми маємо інвестора, який вкладає гроші в цей проект і не може робити цього безкінечно. Непогано було б, якби частина грошей поверталася за рахунок реклами, комерційних програм. Але важливо зберегти те, чим є ТВі сьогодні - канал із серйозним підходом, аналітичною й журналістською роботою. Тому канал залишиться незалежним та інформаційно насиченим простором свободи, а життєствердною «нотою радості» в ньому буде сатирично-гумористична програма «Шалений тиждень».

 

- Розкажіть, будь ласка, трохи детальніше про «Смак Європи».

- Автор і ведучий цієї програми Павел Коваль - поляк, депутат Європарламенту. Він запрошуватиме до себе гостей, із якими готуватиме страви європейської кухні, обговорюючи європейську політику та економіку, теми євроінтеграції, місця України в житті Європи тощо. Новина про його проект на ТВі набула великого розголосу в Польщі. Він - знакова фігура і в Польщі, і в Україні, дуже політично активна людина, що має тісні стосунки з українською політикою.

 

Павел Коваль прекрасно готує. Сам добирає рецепти й купує продукти, в усьому покладається на себе, не дозволяючи нікому різати чи смажити. Під час зйомок пан Коваль іде на ринок, спілкується з продавцями, вибираючи продукти, з яких готуватиме страви. Далі вирушає до нашої студії, де готує страву й чекає на гостя. У структурі програми буде невеличкий сюжет, який допомагатиме розкрити тему розмови, а в кінці її учасники куштуватимуть страву і підбиватимуть підсумки.

 

- Отже, Павел Коваль спеціально приїжджатиме на зйомки до Києва? Як вам удалося вмовити таку зайняту людину працювати ведучим на ТВі?

- Це його стосунки з Миколою Княжицьким. До того ж, поляки для нас - стратегічно важливі партнери. У новому сезоні ми плануємо збільшити кількість польського продукту в сітці: будуть «польські вихідні», на яких, окрім «Смаку Європи», будуть найкращі документальні програми виробництва Польщі. Наприклад, програми про мандри.

 

- Гостей програми пан Коваль добиратиме сам?

- Гостем першого випуску програми буде Борис Тарасюк (колишній міністр закордонних справ України, лідер Народного руху України, №9 виборчого списку ОО «Батьківщина». - ТК), із яким у депутата Європарламенту давні дружні стосунки. Решта гостей поки що добиралися з-поміж облич каналу - Микола Княжицький, Марія Бурмака, Віталій Гайдукевич. Поки складається бачення формату, вирішили тренуватися на своїх. А надалі запрошуватимемо інших цікавих людей, чия думка може бути цікава глядачеві.

 

- Чи говорить пан Коваль українською?

- В ефірі він говоритиме польською, і йому допомагатиме перекладач.

 

- Попри всю свіжість і креативність ідеї проекту, це інфотейнмент. Зважаючи на ситуацію в українському телепросторі, канал із такою відповідальною позицією мав би остерігатися годувати глядачів розвагами. Чи не підірве цей проект довіри до ТВі?

- Ні, в жодному разі! Цей проект - не така вже й розвага. Глядач матиме нагоду побачити політика за лаштунками, вислухати його думки щодо серйозних речей. Сподіваюся, нашому глядачеві це буде цікаво.

 

 


 

 

- Ще один новий проект - Jazz із Олексієм Коганом - навпаки, не зовсім розважальний. І навряд чи потенційно рейтинговий, зважаючи на те, що джаз має в Україні не так багато прихильників. Навіщо він вам?

- При тому, що з джазовою програмою ми й справді не розраховуємо на захмарні показники, такий проект, без сумніву, вписується в бренд ТВі. Глядач, який дивиться «Музику для дорослих», «Вечір з Миколою Княжицьким» і «Гру в слова», оцінить програму про джаз. До того ж, це контрпрограмування: о 22.30 у суботу й неділю інші канали показують переважно розважальні програми, ми ж пропонуємо альтернативу. Якщо є глядач, який шукає чогось іншого, він зможе знайти це на ТВі.

 

- Сподіваємося, що Віталій Гайдукевич уже визначився з відповіддю на знамените запитання «Джаз - це масова культура?», і в рамках проекту перейде ближче до теми :)

- Можливо, це було провокативне запитання... :)

 

Довідка «Детектор медіа»

 

Оксана Іванюк народилася 4 вересня 1973 року в Києві. З червоним дипломом закінчила університет імені Т.Г. Шевченка (факультет соціології та психології). Навчалася в Києво-Могилянській академії на гуманітарному факультеті. Закінчила Московські Вищі курси сценаристів і режисерів Майстерні продюсерів кіно і телебачення Олександра Роднянського.

 

За часів керівництва СТБ Миколою Княжицьким займалася закупівлями контенту каналу. Працювала на ТЕТ, була програмним директором, заступником генерального директора «Кіно» і «Сіті» на етапі пере запуску телеканалу «Гравіс».

 

Кіноманка. Виховує дванадцятирічного сина Олексія, який, за словами Оксани Іванюк, є її референтною групою в оцінці програм «IQ-продакшн».

 

Фото Павла Довганя

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY