detector.media
29.08.2012 20:20
Нацрада скасувала рішення про УПП й ухвалила нове
Перед ухваленням нового документу його внесли до плану підготовки регуляторних актів на 2012 рік

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення скасувала своє рішення № 1033 від 11 липня про включення цифрових телеканалів до універсальної програмної послуги (УПП) та затвердила новий документ - «Правила формування програмної послуги в пакетах програм провайдера програмної послуги». Відповідні рішення регулятор ухвалив на засіданні 29 серпня.

 

Загалом Нацрада ухвалила три рішення: про скасування рішення № 1033 від 11 липня; про доповнення до Плану діяльності з підготовки регуляторних актів Національної ради на 2012 рік новим пунктом «Порядок затвердження Правил формування програмної послуги в пакетах програм провайдера програмної послуги»; про затвердження Правил формування програмної послуги в пакетах програм провайдера програмної послуги.

 

Голова Нацради Володимир Манжосов пояснив, що регулятор отримав багато пропозицій і звернень з приводу рішення № 1033, які вирішив врахувати.

 

«Ми скасовуємо наше рішення № 1033, але це не означає, що ми скасовуємо дух і букву прийнятого нами рішення про включення до УПП переможців цифрового конкурсу, - наголосив пан Манжосов. - Раніше ми говорили просто про включення до УПП цифрових переможців конкурсу, а зараз ми розширюємо це наше рішення і затверджуємо правила формування всієї програмної послуги».

 

За словами членів Нацради, рішення чинне з моменту прийняття і проходитиме процедуру, як це належить регуляторному акту.

 

На запитання «Детектор медіа», чи відбуватиметься зараз громадське обговорення, після чого реєстрація в Міністерстві юстиції, пан Манжосов відповів: «Ні, ніякого обговорення. Це рішення Національної ради, це не План розвитку чи наше положення. Це рішення Національної ради, яке вступає в силу з моменту підписання й оприлюднення на сайті. А потім воно, як це належить за процедурою, проходить реєстрацію в Мін'юсті, погодження в інших державних установах. Таких випадків у нас було багато, були випадки, коли процедура не проходила і ми відміняли рішення чи вносили зміни до такого рішення. Але поки воно є, воно діє».

 

Володимир Манжосов підкреслив, що пропозиції і вимоги Нацради до провайдерів щодо розширення УПП цифровими телеканалами продовжують діяти.

 

Документ обіцяють оприлюднити найближчими днями на сайті Нацради. За інформацією «Детектор медіа», в ньому йдеться, що провайдери мають формувати програмну послугу відповідно до Плану розвитку національного телерадіоінформаційного простору, що до УПП мають входити всі телеканали, які здійснюють наземне ефірне мовлення, і що в перехідний період від аналогового до цифрового мовлення склад УПП включає програми телерадіоорганізацій, які здійснюють аналогове та/або цифрове мовлення.

 

Переліку каналів, які необхідно включати до УПП, у документі немає, оскільки для кожного населеного пункту перелік визначатиметься індивідуально.

 

«Правила формування програмної послуги є ширшими за наше попереднє рішення. Підкреслюється, що вони діятимуть на весь перехідний період від аналогового до цифрового мовлення. До УПП не тільки включаються цифрові канали, як це дехто розумів, а й там залишаються ефірні мовники, які були в УПП раніше», - описав документ пан Манжосов.

 

За словами члена регуляторного органу Миколи Фартушного, документ має роз'яснити провайдерам питання дублювання каналів, які мають і цифрові, й аналогові ліцензії. «Дійсно, є аналогові канали, які повторюють цифрові, але мають дещо інакші логотипи (наприклад, "Експрес-інформ" і НБМ). І щоб не вийшло так, що потім в УПП було б три канали, які повторюють один одного, але відрізняються тільки технологією прийому», - зазначив пан Фартушний.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY