detector.media
07.08.2012 09:42
В Одесі затримали екс-журналіста за підозрою в шпигунстві
Громадянину Молдови Семену Нікуліну загрожує позбавлення волі на строк до 15-ти років
В Одесі затримали екс-журналіста газети «Независимая Молдова» і співробітника агентства Moldpres Семена Нікуліна. Про це повідомляє «Коммерсантъ-Украина» з посиланням на джерела в службі інформації і безпеки (СІБ) Молдови. Інформацію про затримання Семена Нікуліна підтвердили і в міністерстві закордонних справ і європейської інтеграції (МЗСЄІ) Молдови, відмовившись, втім, від офіційних коментарів. 

Підстава - ч. 1 ст. 114 Кримінального кодексу, щопередбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 8 до 15 років за «передачу або збирання з метою передачі іноземній державі, іноземній організації або їх представникам відомостей, що становлять державну таємницю».
 
Нині Семен Нікулін перебуває у київському СІЗО СБУ.

За інформацією «Коммерсанта», українські спецслужби затримали підозрюваного вночі 13 квітня. Шевченківський райсуд Києва санкціонував арешт Семена Нікуліна 16 квітня. Протокол про затримання нібито молдавського шпигуна був складений о 21.00 того ж дня, при цьому в ньому були відсутні будь-які згадки про понятих і про вилучені у затриманого секретних документах. 
 
Проте саме факт отримання таких документів від господаря квартири (його ім'я не розголошується в інтересах слідства), став підставою для звинувачень у шпигунстві. Їх передача, за даними «Коммерсанта», була зафіксована завчасно встановленими в квартирі прихованими камерами відеоспостереження. Про результати експертизи згаданих документів на предмет того, чи дійсно вони містять державну таємницю, так само як і про те, коли справа може бути передана до суду, поки нічого невідомо. 
 
Про інцидент було оперативно поінформовано молдавське керівництво, яке доручило консульському департаменту МЗСЄІ через посольство Молдови в Україну надавати Семену Нікуліну необхідне сприяння і стежити, щоб його права не порушувалися. Як розповів «Коммерсантъ» на умовах анонімності один із співробітників молдавської СІБ, СБУ зверталася до цієї спецслужбі з приводу справи Нікуліна. СІБ надала адвокатам заарештованого і українській стороні вичерпну інформацію про нього. Зокрема, працівники служби висловили сумніви щодо його причетності до шпигунства. 
 
На момент затримання Семен Нікулін був чинним співробітником прес-центру Об'єднаної контрольної комісії (тристоронній орган, який керує миротворчою операцією в Придністров'ї). У 1996 році він закінчив Одеський інститут сухопутних військ, потім служив у Національній армії Молдови. У 2003 році Семен Нікулін працював журналістом державного інформагентства Moldpres і спеціалізувався на придністровській тематиці. З 2004-го по 2007 рік був оглядачем газети «Независимая Молдова». На його сторінці в Facebook зазначено, що з 2011 року по сьогоднішній день він працює директором зареєстрованої в Кишиневі фірми SCOF Consulting RA. 
 
«Детектор медіа»
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY