detector.media
02.08.2012 19:07
Рішення Нацради про розширення УПП призведе до монополізації кабельного ринку – АППК
АППК пропонує Нацраді переглянути рішення про цифрові канали в УПП

Асоціація правовласників і постачальників контенту пропонує Національній раді з питань телебачення і радіомовлення переглянути рішення № 1033 від 11 липня «Про включення в пакет програм універсальної послуги програм телеорганізацій, які здійснюють телемовлення в стандарті DVB-T2». Згідно з цим рішенням Нацрада розширила перелік програм, обов'язкових до ретрансляції в кабельних мережах України (УПП) з 15-20 до 32-42. Свої пропозиції АППК висловила у зверненні до голови Нацради Володимира Манжосова 18 липня.

 

Розширення універсальної послуги може скоротити ринок платного телебачення України, «заморозити» аналогове кабельне телебачення, і підштовхнути до монополізації ринку послуг провайдерів. До таких висновків дійшли учасники відкритого засідання правління АППК, яке відбулося 17 липня.

 

Негайне виконання вказівок Нацради щодо УПП загрожує зникненням у кабелі понад 20 українських і зарубіжних нішевих телепрограм, які мають свою глядацьку аудиторію, але не увійшли в універсальну послугу. Таким чином, рішення Нацради містить ознаки антиконкурентних дій, які не кореспондуються з українським законодавством, заявляють в асоціації.

 

«Документ є спірним з правової точки зору, і не відображає інтереси всіх учасників галузі. Крім того, всі аналогові кабельні мережі технічно не готові його виконати в один момент», - каже народний депутат України, президент асоціації Олена Бондаренко.

 

Прийняття даного рішення Нацрада пояснила необхідністю виконання закону «Про телебачення і радіомовлення» в редакції 2006 року, яка не враховувала запуску ефірного цифрового телебачення. АППК нагадує, що приводом для введення УПП у 2006 році стало знищення колективних антен прийому і соціальна необхідність забезпечення абонентів кабельних мереж доступом до українських ефірних програм.

 

З моменту закінчення будівництва цифрової багатоканальної мережі, яка дає доступ до 32 цифрових програм, соціальне значення УПП у кабелі втратило свою гостроту, вважає асоціація. Цілком імовірно, глядач не захоче сплачувати за аналогове кабельне телебачення, яке буде дублювати велику кількість українських програм, що безкоштовно розповсюджуються в ефірі.

 

Оператори кабельного телебачення називають рішення Нацради грабіжницьким. «Під універсальну послугу відбирається більше 70% ресурсу аналогових кабельних мереж. Не виключено, що своїм рішенням Нацрада обмежила власників кабельних мереж у конституційному праві володіти, розпоряджатися і використовувати ресурс мереж, що належить їм на праві приватної власності. Очевидно, що документ також звузив свободу підприємницької діяльності провайдерів, а також порушив ряд інших базових принципів, що визначають правове суспільство», - заявляють в асоціації..

 

На думку кабельників, примусове включення програм може бути застосоване лише як виняток з мотивів суспільної необхідності, за умови відшкодування витрат на надання таких послуг. А витрати ринок прогнозує значні. «Найбільша кількість коштів для впровадження нової послуги піде на заміну абонентських фільтрів. Це абсолютно недоцільні витрати на перебудову аналогових мереж. Логічніше було б вкласти ці кошти в розвиток цифрових технологій», - коментує рішення Нацради президент групи компаній «НТВ Україна» Ігор Давиденко.

 

Включити в УПП усіх охочих мовників без проблем можуть тільки великі мережі, які здійснили повний перехід до цифрових технологій, наголошують в асоціації.

 

Костянтин Грицак, директор Телекомунікаційної палати України, запропонував звернутися до Нацради з ініціативою розробити проект постанови Кабінету Міністрів України про компенсацію провайдерам витрат на реалізацію УПП в регіонах. Але, на думку АППК, така ініціатива навряд чи буде підтримана держрегулятором. Швидше за все, дрібним і середнім провайдерам доведеться продати свої знецінені мережі або розоритися. Тобто розширення УПП, на переконання асоціації, є ще одним кроком до монополізації інформаційного простору.

 

З метою мінімізації витрат аналогових мереж для виконання рішення Нацради щодо універсальної послуги, АППК запропонувала Нацраді дозволити провайдерам, які використовують аналогові технології, забезпечити абонентів доступом до програм УПП саме у стандарті DVB-T2, тобто в тому вигляді, в якому сигнал надається мовниками. Таке рішення може бути компромісним.

 

Водночас АППК працюватиме над змінами до закону «Про телебачення і радіомовлення» щодо УПП, наголосила Олена Бондаренко.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY