detector.media
20.07.2012 12:25
«Репортери без кордонів» заявляють про залякування українських журналістів перед виборами
«Щоб вони не повідомляли критично про владу Віктора Януковича та партій, що його підтримують»

Міжнародна журналістська організація «Репортери без кордонів» вважає тиском на ЗМІ події довкола інтернет-видання LB.ua і телеканалу ТВі. Про це в інтерв'ю «Німецький хвилі» (Deutsche Welle) сказав керівник берлінського відділення «Репортерів без кордонів» Кристіан Мір.

 

«На наш погляд, обидва ці випадки - довкола порталу "Лівий берег" і телеканалу ТВi перебувають у великому спектрі нападів на журналістів в Україні. "Репортери без кордонів" весь час фіксують це, наприклад, минулого року було щонайменше 35 нападів на журналістів. Обидва теперішні випадки - з порталом LB.ua і телеканалом ТВi - цілком вписуються у панораму нападів на журналістів і порушень свободи слова», - сказав пан Мір.

 

«Ми вважаємо, що напередодні виборів журналістів особливо залякують. Це те, що весь час нас турбувало. "Репортери без кордонів" повідомляли про побоювання, що перед виборами журналістів можуть особливо залякувати, щоб вони не повідомляли критично про владу Віктора Януковича та партій, що його підтримують», - додав він.

 

«Репортери без кордонів» зараз мають песимістичний прогноз подальшого розвитку ситуації зі свободою преси в Україні. Так само песимістично вони оцінюють перспективу проведення в Україні вільних і чесних виборів, заявив пан Мір.

 

На думку Кристіана Міра, протести українських журналістів привертають увагу громадськості, яка створює тиск, «а це значить, що влада Януковича має пояснити свою політику, у тому числі й такі напади на свободу преси». Тому протестні акції мають свій результат, якщо не в короткостроковій, то в середньостроковій перспективі.

 

«Я вважаю, що Янукович так би не сказав (що він занепокоєний ситуацією довкола LB.ua і ТВі. - ТК), якби, можливо, не було цього громадського тиску. На мою думку, це невеличке свідчення того, що громадський тиск може щось змінити», - зазначив пан Мір.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY