detector.media
19.07.2012 11:23
Кримінальна справа щодо LB.ua створює небезпечний прецедент порушення прав журналістів – НСЖУ
«Жодним законом не передбачено обмежень на здійснення фотозйомки в залі пленарних засідань Верховної Ради»

Кримінальна справа за фактом збору та поширення журналістами LB.ua інформації про публічного діяча створює небезпечний прецедент порушення прав журналістів на здійснення своїх професійних обов'язків по інформуванню суспільства. НСЖУ та Асоціація медіа-юристів готові надати юридичну підтримку журналістам LB.ua. Про це повідомляє Національна спілка журналістів України.

 

«Спілка вважає, що ситуація з LB.ua та телеканалом ТВі має бути предметом розгляду позачергового засідання Міжвідомчоі робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів», - наголошує перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко.

 

Також спілка звертає увагу, що законодавство України встановлює гарантії здійснення журналістами своїх прав для забезпечення свободи слова та гарантує виборцям права щодо якнайширшого інформування про діяльність народних обранців. До цих гарантій відноситься право журналіста безперешкодно відвідувати приміщення органів влади, відкриті заходи, які ними проводяться, здійснювати письмові, аудіо- та відеозаписи із застосуванням необхідних технічних засобів.

 

«Жодним законом не передбачено обмежень на здійснення фотозйомки в залі пленарних засідань Верховної Ради України. Все, що відбувається в цьому залі апріорі становить суспільний інтерес громадян - виборців і платників податків. До того ж, заборона поширення інформації можлива лише на підставі рішення суду, в іншому випадку це вважається цензурою. Подібного рішення суду щодо заборони поширення опублікованої на сайті LB.ua інформації немає», - йдеться у повідомленні НСЖУ.

 

Спілка згадує практику Європейського суду з прав людини, який неодноразово вказував у своїх рішеннях, зокрема і щодо України, що політики є найменш захищеними від критики громадськості і журналістів, що публічним діячам слід очікувати на менший ступінь захисту свого приватного життя, оскільки: «надання публічним діячам можливості цензурувати пресу та суспільну дискусію, прикриваючись захистом своїх особистих прав, було б фатальним для свободи вираження поглядів у царині політики» та «обираючи свою професію, вони залишили себе відкритими для суворої критики і пильного нагляду; це той тягар, який політики мають прийняти в демократичному суспільстві».

 

18 липня прокуратура Печерського району Києва порушила кримінальну справу за фактом порушення таємниці листування депутата Володимира Ландіка - за результатами перевірки заяви нардепа від 21 червня.

 

Мета кримінальної справи - знищити LB.ua, його творчий колектив і керівників видання, заявила в коментарі «Детектор медіа» шеф-редактор LB.ua Соня Кошкіна.

 

LB.ua закрив доступ до свого контенту й оприлюднив на головній сторінці фотографії посадовців, яких редакція вважає відповідальними за порушення кримінальної справи - Сергія Льовочкіна, Рената Кузьміна, Валерія Хорошковського та Андрія Портнова.

 

Глава Адміністрації президента Сергій Льовочкін засудив порушення кримінальної справи щодо видання і звернувся до Генпрокуратури з проханням перевірити законність цього рішення.

 

Своє занепокоєння справою LB.ua висловили члени парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації, представник «Репортерів без кордонів» в Україні, профспілка «Медіафронт», прес-секретар президента, голова Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів Дарка Чепак, Незалежна медіа-профспілка та Національна спілка журналістів.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY