detector.media
08.07.2012 12:57
Український фільм здобув нагороду на фестивалі у Карлових Варах
«Будинок із баштою» Єви Нейман отримав головний приз конкурсної програми «Зі Сходу на Захід»

Журі 47-го Міжнародного кінофестивалю у Карлових Варах відзначило українську стрічку. «Будинок із баштою» Єви Нейман здобув головний конкурсної програми форуму «Зі Сходу на Захід». Про це повідомляє прес-служба телеканалу «1+1». 

 

Загалом у зазначеній програмі змагалися 12 картин з усього світу. Режисер «Будинок із баштою» здобула премію у розмірі 20 тисяч доларів.

 

  

«Я дуже зворушена, мені неймовірно приємно. І я насправді дуже вдячна тим талановитим людям, які працювали зі мною і які мені довіряли. Для мене як для режисера, це визнання, для мене це надія, що мій наступний проект буде мати місце бути», - сказала Єва Нейман

 

Сценарій до фільму створено за автобіографічним оповіданням Фрідріха Горенштейна «Будинок з баштою». Це трагічна історія 8-ми річного хлопчика, який взимку 1944-го року повертався з мамою в рідне місто з евакуації. Жінка захворіла на тиф і невдовзі померла, тож хлопчик лишається сам на невідомому полустанку. Довірившись незнайомцям, він продовжує свій шлях додому. Все, що він запам'ятав про місце, де назавжди залишилася його мама, - це те, що на привокзальній площі стоїть старий будинок з баштою. 

 

 

 

У кінострічці знялися Альберт Філозов, Катерина Голубєва, Михайло Векслер, Віталій Лінецький, Марія Поліцеймако. Гловну роль зіграв 9-річний вихованець одеського інтернату Дмитро Кобєцкой. 

 

Продюсер фільму - Олександр Ткаченко, генеральний директор групи каналів «1+1».  

 

«Фільм "Будинок з баштою" дуже мудрий, з правильно побудованими мізансценами, довгими кадрами, фільм чорно-білий на широкому екрані. З точки зору картини -  це дуже сильно. Що в цьому фільмі нове - це певна дистанція до емоцій. Адже історія дуже сумна, як і в багатьох військових стрічках. Але ми стоїмо осторонь від емоцій. Може це і послужило причиною, чому наше журі назвало цей фільм найкращим в цьому конкурсі», - відзначив член журі, кінокритик Якорим Блажейовський.

 

 

Гран-прі кінофестивалю здобула стрічка  «Майже чоловік» (Mer eller mindre mann) данського режисера Мартіна Лунда. Він отримав 25 тис. доларів.

 

Спеціальний приз журі та премію у розмірі 15 тис. доларів завоював фільм «Площа Фонтанів: італійська змова» (Romanzo di una strage) Марка Тулліо Джордани (Marco Tullio Giordana).

 

Ще одна грошова винагорода, 5 тисяч доларів, дісталася документальній стрічці «Остання швидка Софії» (Poslednata lineika na Sofia) Іліана Метева (Ilian Metev). 30-хвилинну стрічку створено у копродукції Болгарії, Хорватії та Німеччини.

 

З повним переліком переможців фестивалю можна ознайомитися тут

 

МКФ у Карлових Варах - щорічний кінофестиваль, який проводиться в липні в Чехії. З 1956 року належить до категорії А і є найбільшим кінофестивалем Центральної та Східної Європи. Цього року тут було представлено 218 фільмів, включаючи 34 короткометражних і 56 документальних. 

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY