detector.media
21.06.2012 12:23
Європейський суд розгляне скаргу севастопольського каналу НТС на заборону російськомовної реклами
Судиться за право транслювати російською з 2008 року

Європейський суд з прав людини прийняв до розгляду скаргу севастопольського телеканалу НТС, який відстоює своє право транслювати рекламу російською мовою. Севастопольські телевізійники мотивують це тим, що рекламодавці хочуть говорити з аудиторією каналу зрозумілою їй мовою. Про це повідомляє РІА «Новый Регион».

 

З травня 2008 року, коли Нацрада з питань телебачення та радіомовлення винесла припис НТС прибрати з ефіру рекламу російською мовою, телеканал взагалі відмовився від демонстрації комерційної продукції. За цей час севастопольські телевізійники пройшли всі судові інстанції в Україні, що дало їм можливість звернутися в Європейського суду з прав людини.

 

Медіаюрист Сергій Заєць, який веде справи НТС, вважає, що українські суди ухилилися від аналізу аргументів севастопольського телеканалу. Що стосується скарги в Європейський суд, то в ній головним чином робиться акцент на порушенні Нацрадою статей 8 і 10 Європейської конвенції про захист прав людини.

 

Пан Заєць оцінює перспективи справи як хороші і вважає, що, хоча в скарзі мова йде тільки про мову реклами, у разі її задоволення дане рішення Європейського суду може мати і більш широке застосування.

 

«Для того, щоб позначити в суді свою позицію, я використовував метафору. Я намагався донести до суду, що звертатися до населення Севастополя українською мовою - все одно, що малювати для дальтоніка зеленим або червоним. Він ці кольори не сприймає», - сказав пан Заєць.

 

Як писала ТК, у червні 2009 Господарський суд міста Севастополя відхилив позов НТС до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення із вимогою визнати неправомірною вимогу Нацради припинити трансляцію реклами російською мовою. Тоді Сергій Заєць зазначав, що НТС має намір боротись за свої інтереси в апеляційній та касаційній інстанції, а якщо не досягне успіху - звертатись до Європейського суду із прав людини.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY