detector.media
08.06.2012 14:32
На ДТРК «Крим» зняли з ефіру випуск новин, бо в ньому не було президента

7 червня керівництво ДТРК «Крим» зняло з ефіру повтор програми «Хаберлер» - новин кримськотатарською мовою. Цю інформацію «Детектор медіа» підтвердив журналіст телекомпанії Шевкет Ганієв.

 

За словами Шевкета, підставою для зняття програми з ефіру стала відсутність будь-якої інформації про президента України. «Підставою для зняття програми з ефіру виконуючий обов'язки генерального директора ДТРК Валерій Гуменюк назвав те, що у випуску немає повідомлень про президента України», - сказав Шевкет Ганієв.

 

За його словами, двома днями раніше Валерій Гуменюк у розмові з журналістом кримськотатарських програм пригрозив, що «якщо про президента нічого не буде у випуску новин», він «вживатиме заходів». «На питання, чи є розпорядження або наказ, які визначають такі зобов'язання, генеральний відповів, що дискутувати не збирається!» - додав Шевкет. 

 

Повтори «Хаберлер» транслюються щоденно о 13.00 наступного дня, сам  випуск - о 18.15.

 

Стурбований ситуацією президент Всесвітнього конгресу кримських татар Рефат Чубаров у розмові з Валерієм Гуменюком зауважив, що перш ніж висловлювати якісь побажання кримськотатарській редакції, треба було збільшити їм ефірний час, хоча б кожен випуск на 10 хвилин. У відповідь пан Гуменюк сказав, що це не його побажання, а вимога Держкомтелерадіо України, повідомляє «Майдан».

 

«Ви - керівник державного підприємства. Отримуючи від свого вищого керівництва вказівки, повинні були йому пояснити специфіку кримського телебачення і розповісти про те, що програми кримськотатарською мовою виходять всього 30 хвилин на день, а новини "Хаберлер" мають всього 13 хвилин. Як можна "втиснути" в ці 13 хвилин всі побажання керівництва. А коли висвітлювати події кримськотатарського життя?», - запитує Рефат Чубаров. На що пан Гуменюк відповів, що «це не його проблеми, обсяг мовлення національних меншин закріплено в ліцензії».

 

За словами Шевкета Ганієва, 7 червня основний випуск був  в ефірі. Там була невелика інформація про звернення Віктора Януковича до українського народу у зв'язку зі стартом Євро-2012. ДТРК транслювала і повтор цього випуску 8 червня о 13-й годині.

 

Голова Держкомтелерадіо Олександр Курдінович у коментарі «Детектор медіа» сказав: «Комітет не втручається в редакційну політику державних телеканалів. Рішення ставити щось або ні, приймає кожен канал самостійно. Висвітлення діяльності президента України - складова держзамовлення. Комітет розбереться, чи були порушення».

 

Валерій Гуменюк пообіцяв «Детектор медіа» дати коментар найближчим часом.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY