detector.media
08.06.2012 11:24
Шарій отримав статус біженця і посвідку на постійне проживання в Євросоюзі

Журналіст Анатолій Шарій отримав статус біженця та посвідку на постійне проживання у Європейському союзі. Відповідні документи він отримав 8 червня, про що  повідомив «Детектор медіа» особисто.

 

Детальніше про те, як вдалося домогтись цього статусу, Шарій поки що не розголошує.

 

Анатолій Шарій попросив притулок у Литві. За його словами, кілька місяців тому він виїхав до Росії, потім до Голландії, де попросив притулку. Але оскільки в його паспорті стояла литовська віза, згідно з Дублінською угодою, голландська влада відправила його до Литви.

 

Причиною свого виїзду журналіст називає переслідування з боку правоохоронних органів.

 

Нагадаємо, проти Анатолія Шарія в Україні порушено дві кримінальні справи, які він вважає сфабрикованими. Перша справа порушена в червні 2011 року за статтею 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України через стрілянину 1 травня у «Макдоналдсі», коли Анатолій Шарій двічі вистрілив гумовими кулями у невідомого, який нібито напав на його дружину. 

 

Друга справа проти Шарія порушена в жовтні 2011 року за ч. 2 ст. 383 Кримінального кодексу України (завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину зі штучним створенням доказів обвинувачення) через обстріл автомобілю пана Шарія 13 липня (журналіста звинувачують в інсценуванні замаху на самого себе). Сам Анатолій Шарій пов'язує порушення кримінальної справи зі своєю журналістською діяльністю, а саме з виходом критичних щодо діяльності міліції матеріалів.

 

Зараз обидві справи знаходяться на стадії судового розгляду. 

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY