detector.media
28.05.2012 13:22
Кінокритик Ігор Грабович підозрює Держкіно в підтасовці результатів пітчингу
Таблицю з його «незручними» оцінками загубили

Кінокритик Ігор Грабович підозрює Державне агентство з питань кіно в підтасовці результатів голосування експертів з відбору кінопроектів для державного фінансування. Про це йдеться у відкритому листі пана Грабовича, який отримала редакція «Детектор медіа».

 

Як пише кінокритик, восени минулого року його запросили взяти участь у експертній комісії при Держкіно, яка оцінює прислані на конкурс кінопроекти, аби рекомендувати деякі з них до подальшого кіновиробництва.

 

Сам відбір відбувається у два етапи, пише пан Грабович. На першому експерти діляться на групи (у кожній має бути щонайменше семеро експертів), кожна з яких знайомиться із проектами певної номінації: дебюти, анімація, дитячі, неігрові та ігрові картини. Кожен з експертів оцінює проекти за п'ятибальною системою. За результатами голосування, у другий тур переходять проекти, які отримали більше чотирьох балів.

 

У другому турі відібрані проекти беруть участь у публічних пітчингах, після яких кожен із експертів знову їх оцінює , заповнюючи «Висновок експертної оцінки кінопроекту» , зазначає «Рекомендую» або «Не рекомендую» і коротко висловлює власну мотивацію.

 

«Як і кожен експерт, я пройшов через усі етапи конкурсу, брав участь у всіх засіданнях комісії та своєчасно оцінив усі запропоновані проекти. Я оцінював проекти у номінації ігрових та короткометражних картин», - зазначає Ігор Грабович і додає, що всі формальності з конкурсом закінчилися ще до нового року, проте Держкіно не поспішало оголошувати результатів.

 

«Наприкінці січня цього року до мене звернувся один із працівників Держкіно, аби я підписав протокол другого туру конкурсу та таблицю зі своїми підсумковими оцінками. Протокол я підписав, але оцінки не став підписувати, бо у таблиці була приблизно четверта частина моїх оцінок, усі інші були відсутні. Мені обіцяли помилку виправити (хоча я не розумію, як вона взагалі могла трапитися, адже я заповнив і віддав у Держкіно усі свої картки). Але я так не побачив  виправленої таблиці», - йдеться в листі Ігоря Грабовича.

 

Минуло два місяці. Кінокритик написав листа у Держкіно з проханням вирішити проблему, проте відповіді, за його словами, не отримав. Разом з тим Держкіно не просто оголосило результати конкурсу, а ще й затвердило їх на колегії міністерства культури.

 

Через якийсь час Ігорю Грабовичу зателефонував той самий працівник Держкіно, який обіцяв виправити помилку з таблицею з його оцінками. Він запитав, чи буде кінокритик далі брати участь у роботі комісії, бо вже оголосили третій конкурс проектів. Ігор Грабович відмовився і поцікавився, коли ж побачить таблицю із власними оцінками. На що почув відповідь, що Держкіно загубило його картки.

 

«Простіше кажучи, мої картки з оцінками були вилучені працівниками Держкіно і не використовувалися при оцінці проектів. Таким чином, у уже простий спосіб Держкіно позбавилося незручних оцінок одного із експертів», - заявляє Ігор Грабович, якому доля карток з його оцінками досі невідома. Тож він підозрює, що його оцінки не просто були вилучені, а ще й сфальсифіковані.

 

Для такого висновку він має кілька підстав. «Вже після першого етапу конкурсу Держкіно в особі пані Катерини Копилової заявило про свої пріоритети. Серед таких пріоритетів був проект "Поминальна молитва", який з ініціативи голови Держкіно та всупереч правилам потрапив до другого туру, хоча і набрав 3,5 бала. (прохідний бал 4). Не особливо покращилися його результати і після другого туру. За усіма показниками, проект не потрапляв у число переможців. І ось коли все закінчилося, коли були вже заповнені та здані усі картки експерта та підраховані бали, почалося головне - тиск на експертів», - стверджує Ігор Грабович.

 

Зокрема, панові Грабовичу було запропоновано змінити свої оцінки щодо двох проектів - «Поминальної молитви» та «Толоки». Він відмовився це зробити. У результаті його картки були просто вилучені, а «Поминальна молитва» стала одним із переможців. Натомість «Толока», яка після першого голосування мала 4,2 бала, не ввійшла в число рекомендованих до фінансування проектів.

 

Відтак, Ігор Грабович вимагає від Держкіно публічно роз'яснити ситуацію з його голосуванням та пред'явити заповнені ним експертні висновки з усіх оцінюваних ним проектів, від Міністерства культури - провести службове розслідування інциденту з відповідними висновками.

 

Також він закликає своїх колег з експертної комісії та членів громадської ради при Держкіно взяти активну участь у вирішенні цієї проблеми, а широку громадськість - взяти під контроль конкурс кінопроектів, «аби убезпечити українську кіноіндустрію від корупційних схем».

 

«Детектор медіа» звернеться до Державного агентства з питань кіно за коментарями щодо ситуації, викладеної в листі Ігоря Грабовича.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY