detector.media
25.05.2012 17:56
Фотограф Данильченко виграв апеляційний суд щодо захисту авторських прав
Однак зі сплатою компенсації виникла затримка

Фотограф УНІАН Віталій Данильченко виграв апеляційний суд у справі щодо захисту авторських прав на свої світлини. Про це «Детектор медіа» повідомив сам фотокор.

 

Як повідомляла ТК, приводом до позову пана Данильченка стала публікація в газеті «Нова Каховка» № 31 (1042) від 27 липня 2011 року двох його фотографій без зазначення авторства. 6 лютого Новокаховський міський суд Херсонської області частково задовольнив позов проти газети «Нова Каховка» про захист авторського права. За його рішенням, газета мала сплатити Віталію Данильченку грошову компенсацію в розмірі 10 мінімальних зарплат у сумі 10730 грн.

 

Фотограф просив суд стягнути з «Нової Каховки» компенсацію в розмірі 20 мінімальних зарплат та зобов'язати газету надрукувати інформацію про порушення його прав на першій сторінці найближчого номера. Суд задовольнив ці вимоги частково: зменшив розмір компенсації та постановив, що повідомлення газета може опублікувати у такий же спосіб, як і порушення (на 4-тій або 5-тій сторінках). «З огляду на те, що захист авторського права - ще не відпрацьована практика, це рішення мене цілком вдовольнило», - сказав у коментарях ТК Віталій Данильченко. 

 

Після винесення рішення газета подала апеляційну скаргу. Перше засідання апеляційного суду Херонської області було перенесено через відсутність представників видання. На друге засідання, що відбулося 18-го квітня, не з`явився адвокат газети. Однак цього разу суддя ухвалив рішення не переносити засідання. Апеляційний суд залишив у силі Новокаховського міського суду Херсонської області щодо захисту авторських прав фотографа.

 

23-го травня газета вже виконала один із пунктів вимог суду, опублікувавши його рішення. 

 

«З виплатою компенсації затримка.  Редакція газети подала касаційну скаргу на рішення апеляційного суду, але це ніяк не відміняє чи не припиняє виконання рішення суду. Тож я сподіваюсь, для запобігання нарахувань штрафів за затримку виконання рішення суду й цей пункт буде виконано», - коментує Віталій Данильченко. За його словами, на даний час справа знаходиться на стадії виконання в відділі державної виконавчої служби Новокаховського міського управління юстиції.

 

Як розповів фотограф, захистити свої права йому було нелегко. «Мені це вдалося завдяки повній юридичній підтримці адвоката й фахівця з авторського права Кліма Братковського. - коментує Віталій Данильченко. - Було нелегко доводити суду очевидні речі. Наприклад, суддя Новокаховського міського суду Дмитро Червоненко спочатку відправив справу до господарського суду, на підставі того, що я є підприємцем.  Дане рішення скасував Апеляційний суд Херсонської області, а потім відправив його на продовження розгляду в Новокаховський суд».

 

Після рішення апеляційного суду у газети «Новая Каховка» змінився головний редактор. Замість Віктора Васильєва призначили Євгенія Кавуна.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY