detector.media
27.04.2012 07:05
Удар по свободі слова
Удар по свободі слова
Влада ліквідує газетні розкладки в метро. Щоб кияни менше читали опозиційну пресу?

Учора директор КП «Київський метрополітен» вилив по відру холодної води на розповсюджувачів друкованих видань. Їх ознайомили з рішенням, відповідно до якого з 1 травня буде заборонено торгівлю з розкладок на території підземки. А відтак близько 500 точок продажу журналів і газет, які досі працювали на станціях метро, будуть змушені шукати собі інші місця.

 

За словами учасників зборів, керівництво метрополітену не змогло точно відповісти, є цей захід тимчасовим, на період проведення Євро-2012, чи на повернення газет і журналів у метро взагалі сподіватися не варто. За словами голови фонду «Незалежна преса» Марини Клюсової, розповсюджувачі й самі розуміють, що на час чемпіонату торгівлю на центральних станціях метро потрібно обмежити. «Однак немає необхідності закривати продаж на периферійних станціях - це великий удар. Адже 50 відсотків від усієї преси, що продається в Києві, - це саме продаж на станціях метро, бо мережа кіосків не розвинена належним чином, - зазначає пані Марина. - Я вже навіть не кажу про втрати тиражів та збитки, які отримають видання. А якщо заборона не тимчасова, а «вічна», то це взагалі катастрофа».

 

У прес-службі метрополітену «УМ» не змогли чітко відповісти, хто саме - їхнє комунальне підприємство чи міська адміністрація - ініціював таке обмеження. Але запевнили, що продавців попереджали раніше і радили шукати інші місця збуту. Водночас додали, що торгівля з розкладок є нелегальною, проте не змогли твердо сказати, що договорів оренди з підприємцями не укладали.

 

У такій ініціативі метрополітену можна побачити гру на користь кандидата в мери від влади - голови КМДА Олександра Попова, який завчасно потурбувався про те, аби слово влади дійшло до виборців - взяв гроші з програми «Турбота» і передплатив пенсіонерам «Вечірній Київ». Ліквідуючи газетні розкладки в метро, можливість прочитати думку, альтернативну діючій владі, зменшують наполовину...

 

Максим Савчук,  «Україна молода»

Фото - «Україна молода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY