detector.media
20.04.2012 08:15
Ольга Куриленко: Мені ніколи не спадало на думку зірватися
Ольга Куриленко: Мені ніколи не спадало на думку зірватися
Живучи в шаленому світі американського кінематографа, актриса все ж сповідує принцип невимовної легкості буття

Цілком можливо, що за кілька років світ перестане асоціювати Ольгу Куриленко винятково з дівчиною Бонда: сьогодні вона задіяна у кількох проектах всесвітньо відомих режисерів, що дає їй надію вийти за рамки образу статичної красуні. Сміливо припускаю, що у майбутній біографії актриси буде глава, в якій описуватиметься, що змінити амплуа їй дозволила робота у фільмі дебютантки Міхаль Боганім «Земля забуття» (картина виходить на екрани кінотеатрів України 26 квітня): Ольга грає молоду жінку, яка не може забути про трагедію, що сталася в її житті під час вибуху на ЧАЕС. Актриса сама вийшла на проект маловідомої режисерки. «Від когось Ольга довідалася, що існує сценарій фільму про Чорнобиль, і зацікавилася ним, - розповідала в інтерв'ю «УМ» Міхаль. - Оскільки я знімала до цього документальне кіно, то мені не йшлося про те, щоб залучити до роботи над фільмом відомих акторів. Але коли зустрілася з Ольгою і поговорила з нею, то зрозуміла, що вона підходить на цю роль».

 

Незважаючи на те, що українка працює з такими великими, як Деніел Крейг, Терренс Малік, Том Круз, їй вдається залишатися «земною». «Особливі прикмети» цієї знаменитості: скромність, виваженість, працьовитість. Хоча, можливо, у майбутньому ми дізнаємося про недитячі інтриги, завдяки яким, а не лише екзотичній красі, Куриленко пробиралася на вершини Голлівуду, проте в інтерв'ю «УМ» Оля постала саме такою. За її словами, вона не по­требує «зіркової свити»: у неї немає менеджера, асистента, водія, публіциста. «Свою кінокар'єру я будую сама. Для простої поради мені достатньо мого асистента», - стверджує Куриленко.

 

«Балет і музика заповнили мене, позбавили порожнечі»

 

- Олю, ви якось обмовилися, що вам набридло грати сильних жінок. Роль, що ви граєте у фільмі Міхаль Боганім, - жінка, яка пережила трагедію. Це зробило її сильною чи слабкою?

- Я граю жінку, старшу за мене на десять років, і це нелегко! Я досить довго працювала над психологічним станом своєї героїні, над жестами, над пластикою. Під час роботи над образом мені довелося відчути всю глибину переживань жінки-очевидиці страшних подій. Масштаб людської трагедії показано на прикладі поламаного життя героїні - їй довелося пережити втрату близьких, паніку, жах, хвороби. Вона втратила молодого чоловіка відразу після весілля, це сильно відбилося на її житті - навіть через десять років вона не може змиритися з цим і на прохання матері створити сім'ю відповідає коротко: «Я вже заміжня!».

 

- Пригадую, що на прес-брифінгу в Києві у лютому 2010 року, коли ви вперше з Міхаль представляли цей проект, ви говорили, що вибух на ЧАЕС не дуже вам запам'ятався. Я так зрозуміла, що ця історія не є частиною вашої сім'ї, вашого минулого. Як ви в такому разі входили в роль? Що вам допомагало: книги, спогади очевидців, фільми?

- Я пам'ятаю певні моменти з тієї катастрофи, хоча мені було шість років. Було заборонено гратися під дощем, що я дуже любила. Не можна було більше їсти яблука та інші фрукти, а також овочі зі шкіркою. Дощ був радіоактивним, овочі та фрукти також радіоактивні... Я пам'ятаю ці слова, значення яких я тоді не розуміла, але знала, що це щось погане. Багато що потім розказали мої батьки.

 

Також я переглянула багато документальних фільмів про катастрофу і протягом усього знімального періоду залишалася під враженням від побаченого. Чорнобиль трапився на моїй рідній землі, і змінити вже, на жаль, нічого не можна. Але ми повинні ще раз нагадати людям про цю трагічну сторінку в історії України, щоби подібні катастрофи не повторювалися у майбутньому.

 

- Для багатьох іноземців і навіть для українців Чорнобильська зона сьогодні - як атракціон, Задзеркалля. Як ваша інтернаціональна знімальна група і ви зокрема сприйняли цю територію?

- Як тільки я приїхала в Київ, відразу поїхала на екскурсію в Прип'ять. Це місто вразило мене. Пусті будинки, пусті вікна. Дерева, що ростуть всюди, навіть у будівлях! Якоюсь мірою я морально була готова до цього: дивилася документальні фільми, фото. Але коли ти опиняєшся там, серед того спустошення, стає неймовірно тоскно. Відчуття не з приємних - коли кладеш лічильник Гейгера на траву і він починає пищати. Але з нами були спеціалісти, які пояснили, що радіація 25 років потому вже не така сильна і не загрожує здоров'ю, якщо там не знаходитися довше, ніж належить. Крім того, з нами було українське МНС, на них можна покластися.

 

- У дитинстві ви займалися музикою, балетом. Були розвиненою дитиною. Які навички, закладені тут, з дитинства, допомогли вам у житті, кар'єрі?

- Усе допомогло. Я вважаю, що чим більше дитина зайнята в дитинстві, чим більше вона розвивається, тим більше в неї шансів бути успішною в майбутньому. Упевнена, що всі вищеперераховані навички допомогли мені якщо не прямо, то опосередковано. Це заповнило мене, позбавило порожнечі.

 

«У Маліка я зіграла партнерку героя Бена Аффлека»

 

- До речі, чи не відвідувало вас почуття ревнощів (мовляв, я би також змогла) з приводу ролі балерини Наталі Портман у фільмів «Чорний лебідь»?

- Я люблю цю актрису, тому ревнощів не відчувала, а просто насолоджувалася фільмом, якщо так узагалі можна визначити емоції, що виникають при його перегляді. Але так, подумала, що якби мені випала нагода зіграти балерину, то я б із задоволенням погодилася. Навіть більше - це, певне, моя маленька мрія.

 

- Я так розумію, що під час зйомок у фільмі «Земля забуття» ви паралельно знімалися в Америці у Терренса Маліка. Наскільки важким чи ні було перевтілення з образу українки в той, що вам запропонував Малік? Це, певно, також трагічна роль, оскільки фільм описують як романтичну драму? Коли чекати картину на екранах?

- Фільм має вийти цього року, але у Терренса все загадка! А перевтілюватися було неважко. Можливо, тому, що між фільмами була невелика перерва для відпочинку, крім того, я повністю поринула в роботу, не думаючи про попередні чи наступні. Фільм - дійсно романтична драма, що оповідає про відносини Ніла, якого грає Бен Аффлек, і моєї героїні Марини.

 

- До речі, свого часу новиннєві агенції в Україні повідомляли про вашу роль русалки. Це фільм «Імперiї глибин» (Empires of the Deep). Коли ми його побачимо?

- Я не можу нічого вам розказати про цю картину, оскільки вона досі в процесі обробки (комп'ютерна графіка) і поки ще невідомо, коли вийде на екрани.

 

- Над чим ви зараз працюєте? Є нарешті комедійна робота, яку ви так бажаєте?

- Я вперше знімаюся у фантастичному фільмі («Помилування» (Oblivion), реж. Джозеф Косінскі, автор фільму «Трон: Спадок». - Ред.)! Це новий для мене жанр, і я сама дуже люблю фантастичні фільми. Моїм партнером є Том Круз. Нещодавно ми розпочали зйомки, що триватимуть чотири місяці.

 

- Окрім кіно, вас із Україною останнім часом пов'язують благодійні проекти. Розкажіть про них, будь ласка, детальніше.

- Я підтримую благодійну організацію Hope and Homes for Children, але останнім часом мої проекти йдуть один за одним і у мене зовсім немає часу концентруватися на чомусь іншому. Я постійно на знімальному майданчику чи тренуваннях, і це займає весь мій графік. Але як тільки у мене з'явиться вільний час, я обов'язково повернуся до благодійності!

 

- В Україні ви зірка. З вами хочуть зустрітися перші особи країни (маю на увазі зустріч із попереднім Президентом Ющенком), дружать бізнесмени (Олександр Онищенко). І з усіма треба бути привітною. Що допомагає тримати себе в тонусі? Не хочеться інколи зірватися і послати все до...?

- Мені взагалі ніколи не спадало на думку зірватися і послати все. Просто буває втома, але навіть тоді я розумію, що це тимчасово. У такі моменти я просто намагаюся відпочити: залишаюся вдома, нікуди не ходжу, набираюся сил.

 

ДОСЬЄ «УМ»

 

14 листопада 1979 року у Бердянську народилася Ольга Куриленко, чиє життя схоже на казку про Попелюшку. Її батьки розлучилися незабаром після народження дівчинки, і Олю виховували мама та бабуся. Олина сім'я пережила всі «радощі» буття звичайних людей у провінційному радянському містечку. Але коли дівчині виповнилося 13 років, доля дала їй шанс - у вигляді агента в московському метро, який запропонував симпатичному підліткові спробувати себе як модель. У 16 вона переїхала в Париж, за шість місяців освоїла французьку та підписала контракт із Madison agency. З'являлася на обкладинках Glamour, Elle, Madame Figaro, Marie Claire, Vogue. Була обличчям Bebe, Clarins і Helena Rubinstein.

 

Кінодебют моделі відбувся у 2005 році у фільмі Даян Бертран L'annulaire («Безiменний палець»). Більше уваги привабила її роль у короткометражці з альманаху «Париж, я люблю тебе» (2006), де вона з'явилася із Елайджою Вудом. Після ролі в «Хітмені» (2007) Куриленко стала дівчиною Бонда - Каміллою у стрічці «Квант милосердя» (2008).

 

Була одружена двічі. Сьогодні, за інформацією ЗМІ, її партнером є американський актор і режисер Денні Х'юстон, з яким вони разом знімалися у серіалі «Чарівне місто» (Magic City).

 

Пробує себе в якості співачки.

 

Наталя Дмитренко, «Україна молода»

Фото - «Україна молода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY