detector.media
04.04.2012 12:00
Міжнародна делегація занепокоєна станом свободи слова в Україні
Президент Всесвітнього форуму редакторів вважає, що високий рівень корупції і брак прозорості впливають на медіа в Україні

Президент Всесвітнього форуму редакторів Ерік Б'єрагер високо оцінив прийняття закону про доступ до публічної інформації і привітав створення при президентові України Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів. Про це йшлося на зустрічі делегатів міжнародної місії з питань свободи слова Всесвітньої асоціації  газет та видавців (WAN-IFRA) з главою Адміністрації президента Сергієм Льовочкіним, яка відбулася 3 квітня, повідомляє прес-служба президента.

 

Водночас члени делегації висловили занепокоєність високим рівнем корупції і браком прозорості, які впливають на пресу, судову систему і суспільство в цілому, повідомляє прес-служба УАВПП. Делегати наголошували на необхідності створення вільного ринку преси. На їхню думку, в Україні недостатньо незалежності і плюралізму в телемовленні, існує політизація новин. Крім того, делегація відзначила випадки повної безкарності або недостатнього покарання тих, хто чинить тиск на медіа.

 

«Одне із завдань вляди - сприяти формуванню такого середовища, в якому преса може розвиватися незалежно від впливу урядових, політичних і економічних важелів», - відзначив Ерік Б'єрагер. Він закликав Адміністрацію взяти під свій контроль виконання взятих Україною міжнародних зобов'язань стосовно питань свободи слова та свободи преси.

 

Однією з тем розмови стала підготовка до проведення в Києві у вересні цього року 64-го Світового конгресу газетярів та 19-го Світового форуму редакторів. 

Сторони також обговорили питання свободи слова в Україні, проблему розповсюдження друкованих ЗМІ, роботу над створенням громадського телебачення та інші питання.

 

3 квітня делегати міжнародної місії з питань свободи слова Всесвітньої асоціації  газет та видавців (WAN-IFRA)  також зустрілися з головою Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Юрієм Стецем. Про це йдеться на сайті Комітету.

 

Під час зустрічі було обговорено низку проблемних питань зі свободи слова в Україні. Юрій Стець наголосив на існуванні цензури та замовних матеріалів в друкованих засобах масової інформації, на перешкоджанні законній професійній діяльності журналістів в Україні, на існуванні проблем у журналістів із відстоюванням в судах своїх прав. Також він висловив стурбованість тим, що у зв'язку з майбутніми парламентськими  виборами ситуація зі свободи слова в країні може погіршитись.

 

На зустрічі йшлося й про роботу членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, та проблеми впровадження цифрового мовлення в Україні.

 

3 квітня делегати міжнародної місії з питань свободи слова Всесвітньої асоціації  газет та видавців (WAN-IFRA) також взяли участь у засіданні Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY