detector.media
29.03.2012 17:33
Суд зобов’язав вінницьку газету РІА спростувати оціночні судження про ЖЕКи
Той самий суд, що раніше арештував рахунки газети і заборонив їй писати про місцевого бізнесмена

Замостянський районний суд задовольнив позов двох начальників вінницьких ЖЕКів В'ячеслава Гребіня та Вадима Азеріна, зобов'язавши газету РІА надрукувати спростування статті під назвою «"Жеківську мафію" судять в апеляційному суді», визнавши викладену в ній інформацію недостовірною. Про це повідомляє прес-служба Асоціації незалежних регіональних видавців України.

 

Рішення було винесено 23 березня цього року за головування судді Клапоущака С.Ю.

 

Як вважають газетярі, рішення райсуду про спростування статті «"Жеківську мафію" судять в апеляційному суді» є безпідставним, «ниточки від якого тягнуться до вінницької влади, яким правда в газеті РІА стоїть поперек горла».

 

 


 

 

Начальники вінницьких ЖЕКів вважають, що викладена в статті інформація не відповідає дійсності, а висловлювання «жеківська мафія» шкодить діловій репутації комунальних організацій.

 

Як зазначається, у цій статті висвітлений протест групи вінничан під стінами вінницького апеляційного суду в ході розгляду справи про встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги. «Тарифи на житлово-комунальні послуги складають чималу частку в сімейних бюджетах кожної сім'ї, які отримують такі послуги, тому ця тема викликає суспільний інтерес, публікації на зазначену тему є суспільно значимими і надання такої інформації є одним з обов'язків засобів масової інформації, яка, в свою чергу, кореспондується з правом громадськості на отримання інформації. Газета не може бути осторонь від проблем, які турбують городян», - зазначено в тексті заперечення відповідача суду.

 

Що ж до використання в тексті статті і в заголовку виразів «жеківська мафія», «комунальна мафія», які викликали невдоволення позивачів, то вони є оціночними судженнями і не підлягають спростуванню та доведенню їх правдивості, що прямо встановлено в українському законодавстві і в рішеннях Європейського суду з прав людини, вважають в газеті РІА.

 

Нагадаємо, нещодавно Замостянський районний суд заборонив газетам «20 хвилин» та РІА писати будь-яку інформацію про вінницького бізнесмена Ельдара Назарова й арештував їхні рахунки. Такі ухвали суд прийняв на забезпечення позову бізнесмена. Тоді зазначалося, що Місія зі свободи слова Всесвітньої асоціації газет і видавців (WAN-IFRA) приступила до розслідування справи стосовно вінницьких газет.

 

Як повідомляють видавці, Генеральна прокуратура Україна звернула увагу на заяву вінницьких газетярів у ЗМІ, і за дорученням Генпрокурора зараз проводиться перевірка.

 

За словами президента медіакорпорації РІА Олександра Човгана, сам факт винесення подібних рішень має послужити тривожним сигналом українському суспільству, а також уряду і особисто президенту Віктору Януковичу про те, що ж насправді коїться з демократією в регіонах: «Районні суди під натиском місцевих "князьків" виносять явно неправомірні рішення, арештовують рахунки найпопулярніших, незалежних газет, щоб закрити їм рот, збанкротити їх, щоб вони не змогли друкувати правду».

 

Газети корпорації РІА наразі друкуються в кредит.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY