detector.media
19.03.2012 14:04
Шарій попросив притулок у Литві
Шарій попросив притулок у Литві
Тікає від двох кримінальних справ
Київський журналіст Анатолій Шарій попросив притулок у Литві, повідомляє «Українська правда».

 

Як розповів пан Шарій, кілька місяців тому він виїхав до Росії, потім - до Голландії, де попросив притулок. Але оскільки в його паспорті стояла литовська віза, згідно з Дублінською угодою, голландська влада відправила його до Литви.

 

Причиною свого виїзду журналіст називає переслідування з боку правоохоронних органів. «Я не відокремлюю українську владу від МВС. Це влада беззаконня і бандитів. Ці люди, прикриваючись законом, можуть посадити будь-кого», - заявив він.

 

Проти Анатолія Шарія в Україні було порушено дві кримінальні справи, які він вважає сфабрикованими.

 

Як писала «Детектор медіа», перша справа проти Шарія була порушена в червні 2011 року за статтею 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України через стрілянину 1 травня у «Макдональдсі», коли Анатолій Шарій двічі вистрілив у невідомого, який нібито напав на його дружину, гумовими кулями. Друга справа проти Шарія була порушена в жовтні 2011 року за ч. 2 ст. 383 Кримінального кодексу України (завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину зі штучним створенням доказів обвинувачення) через обстріл автомобілю пана Шарія 13 липня (журналіста звинувачують в інсценуванні замаху на самого себе). Сам Анатолій Шарій пов'язує порушення кримінальної справи зі своєю журналістською діяльністю, а саме з виходом критичних щодо діяльності міліції матеріалів.

 

Зараз обидві справи знаходяться на стадії судів. У першій, за словами журналіста, мало бути прийнято рішення про взяття його під варту, друга справа розглядається Солом'янським судом столиці. «Це не суд, це повна анархія, свавілля! Я вивіз із собою аудіозаписи судового процесу, в Голландії не могли повірити, що це - суд», - заявив журналіст «Українській правді».

 

Він також розповів, що зараз його справа про надання притулку в Литві перебуває на стадії розгляду, а правову допомогу йому надав колишній міністр економіки Богдан Данилишин, який отримав притулок у Чехії.

 

«Данилишин зателефонував, запропонував допомогу, запропонував знайти адвоката, звів з білоруськими опозиціонерами з Вільнюса, я ж тут нікого не знав, і в мене в Литві нікого. Він постійно цікавиться моїми справами, і, наскільки я знаю, спілкується із західними організаціями з приводу мене», - зазначив Шарій.

 

«Якщо я повернуся в Україну, мене закриють, а там придушать, і ніхто жодного слова не скаже. Я буду проходити процедуру надання притулку до кінця, а повернуся, коли януковицьку братію почнуть розвішувати на стовпах. Я допоможу, буду мотузки милом натирати», - додав він.

 

«Детектор медіа»

 

Фото Павла Довганя

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY