detector.media
11.03.2012 14:17
Фільм про конфлікт у Південній Осетії не вийшов в український прокат
Після дискусій довкола «Серпня. Восьмого»

Російський кінофільм Джаніка Файзієва «Серпень. Восьмого» про конфлікт у Південній Осетії не вийшов в український прокат.

 

За сюжетом картини, молода мати одиначка ризикуючи життям змушена пробиратися до Південної Осетії, куди вона до початку конфлікту відправила 7-річного сина. Події 2008-го року показані очима дорослих і хлопчика: у реалістичні військові сцени вплітається фантастичний бойовик із роботами.

 

За даними сайту «Кіно-театр», сеанси планувалися у березні у кількох кінотеатрах Києва - «Алмазі», «ім. Чапаєва», «Промені», «Салюті», «Старті», «Факелі» та «Флоренції». Як уточнили «Детектор медіа» у відділі бронювання квитків «Флоренції», стрічка була в прокаті лише один день минулого тижня, а далі кінопокази скасували в «усьому місті».

 

На сторінці картини у «Вікіпедії» зазначено, що 6-го березня стало відомо, що прокат фільму в Україні «заборонило Міністерство культури, хоча саме Міністерство офіційно подібних заяв не робило».

 

Презентація 25-хвилинного фрагменту картини відбулася на початку жовтня 2011-го року у столичному кінотеатрі «Київ» за сприяння української компанії Ukrainian Film Distribution. Після прем`єри фільму у лютому 2012-го у Росії, Білорусі і Казахстані, очікувалося, що українським глядачам стрічку представлять 1 березня. На сторінці «Серпня. Восьмого» зазначено: «Прем`єра не відбулася, тому що Міністерство культури України не видало прокатне посвідчення на демонстрацію фільму».

 

За цією інформацією, «Серпень. Восьмого» піддався критиці у Грузії та в Україні. Зокрема, протести влаштувала грузинська діаспора України і київська організація Спілки української молоді, Молодіжний націоналістичний конгрес і Молодий народний рух. Представники цих організацій звернулися зі скаргами до Національної експертної комісії України із захисту суспільної моралі, Державної агенції з питань кіно і СБУ. Зокрема, вони заявляли, про «розпалювання міжнаціональної ворожнечі і ненависті до братнього грузинського народу» та наголосили на «неприпустимості публічного показу такого фільму в Україні». Докладно про цю картину написав  «Український тиждень» у статті «"Август восьмого" – гарненька казка про смердючу війну».

 

Як відзначив у коментарях РІА «Новости» продюсер и генеральний директор російської компанії «Главкіно» Ілля Бачурін, фільм здобув неонозначні оцінки і в російських глядачів: в інтернет-голосуванні за картину «практично немає проміжних балів, лише найвищі і найнижчі»  

 

«Детектор медіа» звернулася по офіційні коментарі щодо прокату «Серпня. Восьмого». 

 

«Детектор медіа» 

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY