detector.media
03.03.2012 14:18
Головред Gazeta Wyborcza написав листа Луценку

Адам Міхнік, польський дисидент (у соціалістичні часи) і головред «Газети Виборчої» (Gazeta Wyborcza), написав листа Юрію Луценку. Текст листа 1 березня опублікувала Gazeta Wyborcza.

 

Текст листа:

 

БУДЬ СИЛЬНИМ! ЮРІЄВІ ЛУЦЕНКУ

27 лютого Юрій Луценко, один із лідерів Помаранчевої революції 2004 року, а пізніше керівник МВС у уряді Тимошенко, був засуджений на чотири роки ув'язнення за надумані зловживання. Юрію Луценкові пише Адам МіхнікДорогий Юрію!Шлю тобі з Варшави слова солідарності та братерства. Зі зворушенням я дивився на прислане мені з Києва фото, де ти сидиш за ґратами, чекаючи вироку, і читаєш том моїх есе українською мовою*. Не одне з цих есе я писав у в'язниці, і ця зустріч тюремного есе з видатним в'язнем сумління з України має для мене символічний вимір.

 

Я ніколи не думав, що один із лідерів Помаранчевої революції буде ув'язнений з такого дріб'язково надуманого приводу. Твої вороги - боягузи, які не мають відваги сперечатися відкрито й чесно. Учинки цих людей заслуговують презирства, а вони самі - співчуття, адже, звинувачуючи тебе, вони оголошують вирок самим собі. Ти вийдеш із в'язниці з високо піднятою головою, а їх до кінця життя переслідуватиме власна підлість і боягузтво.

 

Юрію, провидіння довірило тобі сьогодні щербату долю українців, котрі прагнуть волі у власній вітчизні. Я вірю, що твій в'язничний шлях буде дорогою до слави. Я глибоко шаную, Юрію, твою поставу відважного демократа й патріота самостійної України. Вірю, що так само, як я, думають і відчувають багато поляків. Прийми слова поваги, солідарності та приязні від колишнього в'язня, польського друга вільної та незалежної України. Будь сильним. В усьому світі про тебе думають багато людей.

 

* Міхнік Адам. У пошуках свободи. Есеї про історію та політику - К.: Дух і літера, 2009. - 548 с.

 

Нагадаємо, 27 лютого Печерський районний суд міста Києва засудив екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка до чотирьох років позбавлення волі з конфіскацією особистого майна.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY