detector.media
22.02.2012 11:17
Одеські ЗМІ заявляють про наступ на свободу слова

Редактори одеських ЗМІ Сергій Братчук (телеканал «Нова Одеса»), Іван Мельник (газета «Чорноморські новини»), Ігор Столяров (інтернет-газета «Взгляд из Одессы») і Ольга Кологрева (газета «Юг») заявили про факти утиску свободи слова в регіоні. Про це йдеться у спільній заяві редакторів, пише УНІАН.

 

Заяву було поширено серед іноземних дипломатів, столичних журналістів та інших учасників святкових зборів в Одесі, присвячених річниці незалежності Республіки Естонія.

 

«Судові процеси, виклики до слідчого, погрози, взяття штурмом приміщень, тиск на родичів - це реалії, з якими все частіше стикаються працівники непідконтрольних владі засобів масової інформації та незалежні журналісти Одеської області», - говориться в заяві редакторів видань і ТРК.

 

«У грудні 2011 року єдина україномовна обласна газета «Чорноморські новини», яку влада (в особі голови Одеської обласної державної адміністрації) впродовж двох років намагається знищити у різні способи, і незалежна облгазета "Юг" одержали листи з підписом директора комунального підприємства обласної ради "Видавництво "Черноморье" із погрозою виселення редакцій з приміщень, які вони займають на законних підставах, що підтверджене рішенням суду, яке набуло чинності ще в березні 2008», - заявляють журналісти.

 

У лютому 2012 року редакції, що працюють в будівлі видавництва, опинилися перед загрозою припинення роботи через «створені "стараннями" того ж КП «Видавництво «Черноморье» неприйнятних для роботи умов - були розморожені системи опалювання, припинена подача води, паралізована робота санвузлів».

 

Наразі в господарському суді Одеської області слухається п'ять позовів, сторонами по яких виступають КП «Видавництво «Черноморье» і редакції газет «Вечерняя Одесса», «Юг» і «Чорноморські новини», а третьою особою - Одеська облрада».

 

«Судова тяжба негативно позначається на атмосфері в колективах названих газет, відволікає від виконання прямих журналістських обов'язків, породжує невпевненість в завтрашньому дні», - відзначають журналісти.

 

У документі також редактори нагадують про нещодавній штурм приміщення, в якому працює телеканал «Нова Одеса». Нагадаємо, як потім пояснили правоохоронці, спецоперація була спрямована начебто не проти журналістів, а проти власника приміщення. Тим не менше, у заяві наголошують, що через штурм силовиків «робота каналу була заблокована на кілька годин, а люди пережили стресову ситуацію».

 

Як писала «Детектор медіа», раніше про судову тяганину, пов'язану з приміщеннями газет, заявляла одеська організація НСЖУ.

 

«За добросовісне виконання журналістського обов'язку - інформування своїх читачів про те, що в місті білборди Президента невідомі забризкали фарбою, а також розміщення фотографій цих білбордів редактора інтернет-газети "Взляд из Одессы" було викликано на допит до слідчого», - говориться у спільній заяві.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY