detector.media
13.02.2012 12:58
«Коммерсантъ» і Єврокомісія вичерпали свій конфлікт

Єврокомісія більше не вимагає від газети «Коммерсантъ. Украина» спростування статті «Украина предстала в новом свете», опублікованої 8 лютого. Представництво ЄС в Україні надіслало до редакції лист, у якому попросило журналістів розмежовувати офіційні заяви від даних, отриманих газетою в приватній розмові з європейськими чиновниками. Про це повідомляє Kommersant.ua.

 

Нагадаємо, у статті «Украина предстала в новом свете» з посиланням на високопосадове джерело з Єврокомісії йшлося про те, що Єврокомісія зупинила всі програми бюджетної підтримки України на суму понад 160 млн євро на рік. Одним з приводів для прийняття такого рішення стало використання 31 млн євро на будівництво ліній електропостачання до електростанцій, які контролює перший віце-прем'єр Андрій Клюєв.

 

8 лютого офіційний представник Єврокомісії Пітер Стано звинуватив видання в оприлюднені неправдивої інформації щодо діяльності Єврокомісії та заявив, що представництво організації у Києві вимагатиме спростування цієї інформації.

 

Газета «Комерсант» у відповідь вимагала від Єврокомісії відкликати звинувачення, які є, на думку редакції, неправдивими.

 

10 лютого редакція отримала лист голови представництва ЄС в Україні Жозе Мануеля Пінту Тейшейри. Дипломат вважає, що фрагмент його інтерв'ю виданню «ЛігаБізнесІнформ», процитований на початку статті «Украина предстала в новом свете», міг створити в читача враження, що висловлювання високопосадового чиновника Єврокомісії, наведені далі в статті, також належать пану Тейшейрі.

 

Претензій до змістових положень статті в листі ЄК не міститься. Посол також офіційно підтвердив факт призупинення фінансування програм фінансової підтримки з ряду причин, назвавши першою в цьому списку неефективне управління державними фінансами.

 

 

Редакція «Коммерсанта», зі свого боку, ще раз підтверджує, що всі цитати і відомості, викладені в статті «Украина предстала в новом свете», передані автором коректно, цитування офіційних співрозмовників і анонімних джерел розмежовано, а спостереження анонімного чиновника, наведені в статті, дійсно викликають занепокоєння відповідальних осіб Єврокомісії. Газета також підтверджує, що загадані цитати не були пов'язані з офіційним інтерв'ю пана Тейшейри.

 

«"Ъ" висловлює подяку офіційному представнику Єврокомісії Пітеру Стано, який вважав за потрібне передзвонити автору статті Сергію Сидоренку і запевнити його, що не мав наміру завдати репутаційної шкоди "Ъ". У зв'язку з вищевикладеним "Ъ" вважає цей конфлікт вичерпаним. Водночас "Ъ" висловлює сподівання, що Єврокомісія поліпшить внутрішню комунікацію, щоб уникнути повторення подібних ситуацій у майбутньому», - йдеться в повідомленні редакції.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY