detector.media
13.02.2012 11:52
«Артист» отримав сім золотих масок BAFTA

Франко-бельгійська чорно-біла стилізація під німе кіно 1920-х років «Артист» (The Artist) стала тріумфатором церемонії нагород Британської академії кіно- і телемистецтва (BAFTA), отримавши сім золотих масок, включаючи нагороду за найкращий фільм, пише РІА «Новости». Нагородження в категорії «Кіно» відбулося 12 лютого в Лондоні в Королівському театрі опери та балету «Ковент Гарден».

 

Фільм «Артист», що оповідає про життя, роботу і кохання голлівудського актора німого кіно Джорджа Валентина і молодої статистки і танцівниці Пеппі Міллер, був висунутий на отримання головної британської кінонагороди у 12 з 24 конкурсних категорій і отримав у результаті сім призів. У їх числі - нагорода за найкращу режисуру (Мішель Хазанавічус), а золота маска BAFTA в номінації «Найкраща чоловіча роль» дісталася акторові Жану Дюжардену, який виконав у стрічці головну роль. Також на рахунку творців «Артиста» нагороди за найкращий оригінальний сценарій, операторську роботу, костюми і оригінальну музику.

 

«Я не думав, що так багато людей полюблять і оцінять цей фільм, тому що в ньому немає розмовного сценарію, немає діалогів... Я, звичайно, чекав певного успіху на фестивалях і в критиків, але не до такої міри», - зізнався, отримуючи нагороду, пан Хазанавічус.

 

Нагадаємо, «Артист» також отримав нагороди в категорії «Комедія або мюзикл» за найкращий фільм і найкращого актора на «Золотому глобусі».

 

Приз за кращу жіночу роль дістався американській актрисі Меріл Стріп, яка виконала роль легендарної жінки - прем'єр-міністра Великобританії Маргарет Тетчер у стрічці «Залізна леді» (The Iron Lady). Ця ж картина виборола премію за найкращий грим і зачіски.

 

Актори Крістофер Пламмер і Октавія Спенсер стали лауреатами нагород за ролі другого плану. Пламмер удостоєний нагороди за роботу у фільмі «Початківці» (Beginners). У свою чергу, Октавія Спенсер яка зіграла служницю в історичній драмі про боротьбу за права чорношкірих працівників в білих родинах в 1960-ті роки в США «Прислуга» (The Help).

 

У номінації «Висхідна зірка», де переможця визначають не кіноакадеміки, а глядачі, лауреатом за підсумками sms-голосування та опитування в інтернеті став 28-річний актор, сценарист і режисер Адам Дікон, відомий за своїми ролями у фільмах «Шпана» (Kidulthood) і «Шпана-2» (Adulthood) режисера Ноеля Кларка, який отримав таку ж нагороду у 2009 році.

 

Найкращим анімаційним фільмом року став мультик «Ранго» (Rango) про хамелеона, який став борцем за справедливість у світі.

 

У вперше введеній цього року категорії «Найращий документальний фільм» перемогла картина «Сенна» (Senna) режисера Азіфа Кападіа про загиблого в 1994 році відомого автогонщика «Формули-1» Айртона Сенну. Ця ж стрічка стала переможцем у номінації «Найкращий монтаж».

 

Також по дві нагороди BAFTA отримали картини «Шпигун, вийди геть!» (Tinker Tailor Soldier Spy) Томаса Альфредсона про роботу британської розвідки за однойменним романом Джона Ле Карре і пригодницька картина про історію раннього кінематографа «Хранитель часу» (Hugo) Мартіна Скорсезе.

 

Вінцем всієї церемонії також стало вручення Скорсезе, який відзначає нинішнього року 70-річчя, звання почесного члена Британської кіноакадемії. Також спеціальну нагороду за винятковий внесок у британський кінематограф отримав 72-річний актор Джон Херт.

 

Всього цього року BAFTA вручена в 24 конкурсних та позаконкурсних двох номінаціях.

 

BAFTA вручається з 1947 року і є найбільшою нефестивальною кінонагородою за межами США. Крім кінематографічних, британська академія також вручає нагороди в галузі телебачення і мистецтва для дітей.

 

Повний перелік переможців:

Звання почесного члена Британської кіноакадемії - Мартін Скорсезе

 

Нагорода за винятковий внесок у британський кінематограф - Джон Херт

 

Найкращий фільм - Артист (The Artist)

 

Найкращий британський фільм - «Шпигун, вийди геть!» (Tinker Tailor Soldier Spy)

 

Найкращий британський дебют сценариста, режисера або продюсера - «Тиранозавр» (Tyrannosaur)

 

Режисер - Мішель Хазанавічус, «Артист» (The Artist)

 

Документальний фільм - «Сенна» (Senna)

 

Оригінальний сценарій - «Артист» (The Artist)

 

Адаптований сценарій - «Шпигун, вийди геть!» (Tinker Tailor Soldier Spy)

 

Фільм не англійською мовою - «Шкіра, у якій я живу» (The Skin I Live In) Педро Альмодовара

 

Анімаційний фільм - «Ранго» (Rango)

 

Головна чоловіча роль - Жан Дюжарден, «Артист» (The Artist)

 

Головна жіноча роль - Меріл Стріп, «Залізна леді» (The Iron Lady)

 

Чоловіча роль другого плану - Крістофер Пламмер, «Початківці» (Beginners)

 

Жіноча роль другого плану - Октавія Спенсер, «Прислуга» (The Help)

 

Оригінальна музика - Людовік Бурс, «Артист» (The Artist)

 

Операторська робота - Гільйом Шиффман, «Артист» (The Artist)

 

Монтаж - «Сенна» (Senna)

 

Робота художників-постановників - «Хранитель часу» (Hugo)

 

Дизайн костюмів - «Артист» (The Artist)

 

Звук - «Хранитель часу» (Hugo)

 

Спеціальні візуальні ефекти - «Гаррі Поттер і Дари смерті. Частина 2» (Harry Potter And The Deathly Hallows - Part 2)

 

Грим і зачіски - «Залізна леді» (The Iron Lady)

 

Короткометражний анімаційний фільм - A Morning Stroll

 

Короткометражний фільм - Pitch Black Heist

 

Нагорода висхідної зірки - Адам Дікон (Adam Deacon)

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY