detector.media
10.02.2012 16:57
Шевченківську премію з літератури отримають Петро Мідянка та Володимир Рутківський

Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка, за підсумками таємного голосування, яке відбулося 9 лютого, визначив лауреатів Шевченківської премії 2012 року. Про це zn.ua повідомили у Комітеті з Національної премії України імені Тараса Шевченка.

 

Так, лауреатами премії з літератури стали Петро Мідянка за збірку поезій 2010 року «Луйтра в небо» (представлений на здобуття премії Асоціацією українських письменників) і Володимир Рутківський за історичну трилогію для дітей «Джури» 2007-2010 років («Джури козака Швайки», «Джури-характерники», «Джури і підводний човен», представлений від Держкомтелерадіо).

 

У номінації «Літературознавство і мистецтвознавство» перемогла Тетяна Кара-Васильєва за книгу «Історія української вишивки» 2008 року.

 

У «Музичному мистецтві» лауреатом став Віктор Степурко за псалмодію «Монологи віків» для змішаного хору і соло інструментів (у семи частинах на канонічні тексти).

 

Премія в номінації «Образотворче мистецтво» була присвоєна художнику Анатолію Криволапу за цикл з 50 робіт «Український мотив».

 

Премії у номінації «Концертно-виконавське мистецтво» і «Народне і декоративно-прикладне мистецтво» цього року вирішили не вручати.

 

Нагадаємо, у 2011 році комітет Національної премії України імені Тараса Шевченка присудив премію з літератури письменнику Василю Шкляру за роман «Залишенець, або Чорний ворон». Однак Василь Шкляр відмовився від премії з літератури на знак протесту проти політики міністра освіти Дмитра Табачника. Тоді президент Віктор Янукович підписав указ про присудження премії, і в ньому відсутня згадка про присудження в галузі літератури.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY