detector.media
08.02.2012 15:46
«Х-фактор» і «Хто хоче заміж за мого сина» у День пам’яті жертв голодоморів не є порушенням для Нацради
Нацрада не знайшла суттєвих порушень на каналах у День пам’яті жертв голодоморів

8 лютого Національна рада з питань телебачення і радіомовлення підбила підсумки позапланових перевірок загальнонаціональних телеканалів СТБ, «Україна», ТОНІС, Нового каналу, К1 і «Радіо Ера», призначених 14 грудня за результатами попереднього моніторингу мовлення в День пам'яті жертв голодоморів і політичних репресій 26 листопада 2011 року.

 

Результати перевірок СТБ і «України» Нацрада взяла до відома, не зафіксувавши порушень. По інших мовниках регулятор взяв до відома наявність ознак порушень, але не оголошував попередження. Як пояснив на брифінгу голова Нацради Володимир Манжосов: порушення не були суттєвими на фоні загальних змін, внесених 26 листопада до сіток мовлення ТОНІСа, Нового каналу, К1 та «Радіо Ера».

 

Як відомо, Нацрада рекомендувала телеканалам у День пам'яті жертв голодоморів і політичних репресій керуватися Правилами ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті, затвердженими 11.06.2008 рішенням № 1101. Згідно із цими правилами, у дні пам'яті мовники зобов'язані утримуватися від трансляції комедійних фільмів, розважальних та музично-розважальних програм, вікторин, програм на замовлення, музичних творів мажорного звучання, рекламних роликів та анонсів з елементами шоу, розваг та еротики; забезпечувати присутність в ефірі відбивок, джинглів і заставок мінорного характеру чи без звукового супроводу; напередодні та впродовж дня інформувати населення про відповідний день пам'яті.

 

За результатами перевірки СТБ Нацрада зафіксувала, що на каналі не було реклами та анонсів з елементам розваг чи еротики та інших порушень правил мовлення в дні жалоби. Однак увечері 26 листопада відбувалася пряма трансляція музично-розважального шоу «Х-фактор». У цій програмі на 6-й хвилині була оголошена хвилина мовчання, а всі музичні твори мали мінорний характер. Тож цю програму Нацрада не розцінила як порушення.

 

На «Україні» протягом дня транслювалися ефірні заставки з написом «День пам'яті жертв Голодомору», в інформаційних випусках були сюжети, присвячені цьому дню. І хоча увечері транслювалося розважальне шоу «Хто хоче заміж за мого сина», Нацрада не зараховувала його до порушень.

 

На ТОНІСі, за результатами перевірки Нацради, не було розважальних і музичних програм, транслювався кілька разів тематичний кліп Оксани Білозір «Свіча», але в ефір вийшла програма «Мобільна скринька» з музичними творами мажорного характеру, що було розцінене як ознака порушення.

 

На Новому каналі заставки виходили без звуку, музичних творів мажорного звучання і розважальних програм не було, рухомий рядок інформував про день пам'яті. Однак 26 листопада двічі транслювався фільм «Любителі собак» в жанрі комедійної мелодрами, у чому Нацрада побачила ознаку порушення.

 

На К1 був рухомий рядок, що інформував про день пам'яті, в ефірі не було анонсів та реклами з елементами розваг чи еротики, однак увечері вийшло розважальне шоу Big Brother, що є ознакою порушення правил мовлення в дні жалоби.

 

На «Радіо Ера» 26 листопада у новинах і програмах інформували про день пам'яті, музичні твори в ефірі були мінорного характеру, однак виходили міжпрограмні заставки мажорного характеру, які були цитатами з комедійних фільмів, а також анонси програм з елементами розваг, у чому Нацрада виявила ознаки порушень.

 

За словами голови Нацради Володимира Манжосова, у каналів були виявлені не порушення, а ознаки порушень, тому що трактування програмного наповення і правил Нацради може бути різним.

 

«Усі канали змінили сітки мовлення, зняли з ефіру значну кількість програм, хоча деякі шоу залишили. Але, наприклад, канал СТБ, за даними нашої перевірки, оформлював належним чином ефір, оголошував хвилину мовчання, і всі музичні твори були мінорного характеру. Знайти пряме порушення ми не змогли. Це стосується й інших каналів. Якщо десь і були ознаки порушень, то вони були незначними на загальному фоні тих змін, які канали внесли до свого програмного наповнення в цей день. І ми вирішили, що вони не заслуговують на оголошення попередження», - прокоментував він результати перевірок на брифінгу.

 

На думку пана Манжосова, телерадіоорганізації з кожним роком більш уважно ставляться до свого програмного наповнення в День пам'яті жертв голодоморів і політичних репресій, і він вірить, що наступного разу Нацрада вже не виявить навіть ознак порушень.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY