detector.media
19.01.2012 14:16
Freedom House понизив рейтинг України через вирок Тимошенко та утиски ЗМІ

Американська неурядова організація Freedom House у щорічному огляді стану демократії у світі охарактеризувала Україну у 2011 році як «частково вільну» країну, зокрема, через судовий процес проти Юлії Тимошенко і виголошений їй вирок та утиски свободи преси. Про це йдеться в щорічній доповіді організації «Свобода у світі у 2012 році» (Freedom in the World 2012), повідомляє Українська служба ВВС.

 

У 2011 році Україна вперше від часу президентства Леоніда Кучми втратила окреслення «вільна» за визначенням Freedom House. Організація неодноразово звертала увагу на тенденції до згортання демократії після приходу до влади в Україні президента Януковича і Партії регіонів.

 

Україну у звіті згадано поруч із Угорщиною та Південноафриканською республікою як одну з трьох «перспективних демократій, які 2011 року пережили тривожне сповзання назад».

 

Як пише «Українська правда», рівень громадянських свобод в Україні, за оцінкою Freedom House, залишився незмінним на позначці 3. Однак рівень політичних прав понизився на одну сходинку з 3 на 4.

 

«Рейтинг України щодо політичних свобод понизився з 3 на 4 через спроби влади знищити опозицію, включаючи використання суду в політичних цілях, переслідування медіа та застосування сили для розгону демонстрацій», - сказано в доповіді.

 

Також Україна опинилась у таблиці, де показані країни з найбільшими змінами протягом 2007-2011 років. Так, Україна втратила 13 балів.

 

За словами президента Freedom House Девіда Крамера, відхід від засад демократії, незважаючи на її поступ в арабських країнах, є загальносвітовою тенденцією.

 

Загалом 26 країн минулого року стали менш вільними, тоді як поліпшення демократичних принципів відбулося лише в 12. Відтак, за інформацією Freedom House, рівень демократії у світі падає шостий рік поспіль.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY