detector.media
12.01.2012 15:16
Рада зобов’язала державних і комунальних мовників давати субтитри або сурдопереклад
У новинах та офіційних повідомленнях

12 січня Верховна Рада ухвалила закон про організацію сурдоперекладу і субтитрування на державних і комунальних телеканалах. За відповідний законопроект № 8214 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (організація сурдоперекладу в державних телеорганізаціях)» проголосували 312 народних депутатів із 409, зареєстрованих у залі.

 

Закон зобов'язує державні та комунальні телекомпанії здійснювати інформаційне мовлення, в частині телевізійних новин, із субтитруванням та/або сурдоперекладом.

 

Також із субтитруванням та/або сурдоперекладом державні та комунальні телекомпанії відтепер повинні передавати офіційні повідомлення Верховної Ради, президента, уряду та Конституційного суду, а також Верховної Ради АР Крим, органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади - на підвідомчу їм територію.

 

Як писала «Детектор медіа», законопроект № 8214 про організацію сурдоперекладу в державних ТРО зареєстрували 11 березня 2011 року народні депутати, члени Комітету з питань свободи слова та інформації Юрій Стець, Олександр Абдуллін та Віктор Уколов на заміну відхиленого законопроекту № 6618, який передбачав зобов'язати всіх мовників давати субтитри або сурдопереклад 5% програм.

 

20 вересня 2011 року парламент ухвалив законопроект у першому читанні. У тій редакції проект передбачав зобов'язати державні канали (без урахування комунальних) давати сурдопереклад (без варіанту субтитрування) новин і офіційних повідомлень.

 

Профільний Комітет з питань свободи слова та інформації рекомендував Верховній Раді ухвалити законопроект у другому читанні та в цілому з поправками про субтитрування або сурдопереклад на державних і комунальних каналах.

 

«Я вдячний за поправку, що тепер в законопроекті існує можливість робити як сурдопереклад, так і титрування, що важливо для тих людей, які слабо чують, які не розуміють сурдоперекладу. І тепер в будь-якої телекомпанії, яка підпадає під цей законопроект, є вибір, організувати в той або інший спосіб роботу», - сказав, доповідаючи в сесійній залі 12 січня, співавтор законопроекту Віктор Уколов.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY