detector.media
17.12.2011 17:22
У США почалися слухання у справі інформатора Wikileaks
Рядовому Бредлі Меннінгу, якому сьогодні виповнилося 24, загрожує довічне ув`язнення

У США військовий суд розпочав слуханння у справі інформатора Wikileaks рядового Бредлі Меннінга, повідомляє Telegraph.

 

Раніше він був військовим аналітиком у Ірані, де його арештували у червні 2010-го. Меннінга виявив хакер. Під час чату з ним солдат розповів про свої сподівання викликати «дискусії, дебати і реформи в усьому світі» шляхом оприлюднення секретних даних .

 

Після арешту протягом півтора року Меннінг утримувався в трьох одиночних камерах на військових базах США.

 

 

 

Нинішній процес, що розпочався 16 грудня, - перша поява Меннінга на люди. Слухання проходять  на військовій базі Форт-Мід  штату Меріленд, де розташоване Агентство національної безпеки.

 

Як відзначає Guardian, Меннінга звинувачують за 23-ма пунктами. Йому інкримінують свідому передачу розвідувальних даних непрямим шляхом. Йдеться про 250 тисяч конфіденційних документів із дипломатичного листування, які він записував на компакт-диски та передавав Джуліану Асанжу. За «сприяння ворогу» Меннінгу може загрожувати смертна кара, хоча, прокурори зазначили, що вони схильні роглядати варіант довічного ув`язнення 24-річного солдата.

 

Окрім секретних даних Пентагона і Держдепартаменту США, Меннінг оприлюднив факти і відео військових дій США у Іраку та Афганістані.

 

Захист Меннінга заявляє про ознаки упередженості у цьому судовому процесі. Зокрема, суддя, підполковник у відставці Пол Альманса є прокурором Мінінстерства юстиції США, що займається справою Джуліана Асанжа. Крім того, за вимогою звинувачення у суді виступили 10 свідків, а ходатайство відповідача щодо 48 свідків було задоволено у кількості двох.

 

Як зауважує Guardian, справу почали розглядати у п`ятницю і планують завершити до наступних вихідних, що може бути пов`язано із бажанням мінімалізувати суспільний резонанс та можливість акцій протестів на підтримку Меннінга.

 

«Детектор медіа»

Фото - http://www.channel4.com

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY