detector.media
13.12.2011 16:48
Співробітники «Сегодня» оприлюднили факти цензури і тиску
Тиск здійснювався на регіональні редакції з метою лобіювання інтересів конкретних політиків

Співробітники газети «Сегодня» оприлюднили факти цензури та спроб запровадити у виданні корупційні схеми, які, за їхніми словами, розпочалися після приходу нового генерального директора Олени Громницької. Вони зробили це 13 грудня під час прес-конференції.

 

«Невдоволення накопичувалося досить давно і виплеснулось у листопаді, коли ми звернулись до власника», - запевнив головний редактор видання Ігор Гужва.

 

Зокрема, представники «Сегодня» наголосили, що в першу чергу тиск здійснювався на регіональні редакції з метою лобіювання інтересів конкретних політиків.

 

Колишній рекламний менеджер газети «Сегодня», яка працювала в одеському філіалі, Лариса Томачинська наголосила, що за сім років роботи у виданні «редакція ніколи не втручалася в роботу рекламного відділу і навпаки». Але нещодавно обставини змінилися. 3 жовтня цього року в одеському випуску «Сегодня» вона розмістила «з дотриманням законодавчих вимог» та відповідною плашкою рекламний матеріал про Олексія Гончаренка, опонента мера Одеси Олексія Костусєва, а 5 жовтня відділ кадрів запропонував їй звільнитися за власним бажанням через цей матеріал. «Мені запропонували написати пояснювальну записку про те, що я навмисно розмістила цей матеріал, для того щоб зашкодити меру Одеси», - сказала пані Томачинська. За її словами, таке рішення прийняла Олена Громницька. Тепер вона планує звертатися до суду і до прокуратури.

 

Олег Константинов, кореспондент одеської редакції «Сегодня», додав, що влітку цього року розпочався жорстокий контроль матеріалів із критикою мера Костусєва, тоді як раніше журналісти могли спокійно критикувати різні політичні сили. «Коли Олена Громницька приїхала до Одеси, то розпочала не із зустрічі з трудовим колективом, а з візиту до мера Одеси Олексія Костусєва. Після цього один із менеджерів нашої компанії провів зустріч, де повідомив, що позиція до одеського міського голови змінюється. Буквально було заявлено таке: якщо в Одесі відкритий люк, то ми писатимемо про це, лише коли люк закриють», - сказав пан Константинов. За його словами, журналісти намагалися протистояти і «зашивати критику в нейтральні статті», однак це викликало гострі конфліктні ситуації «із дзвінками мера генеральному директору». Також він зауважив, що таким чином здійснювалась «і пост-, і передцензура».

 

Найбільш жорсткий конфлікт був пов'язаний із публікацією про проект генерального плану Одеси. Однак, за словами одеського журналіста, були й інші приклади тиску, не пов'язані з діяльністю міського голови: «До мене були закиди щодо публікації про відкриття одеського стадіону "Чорноморець". У ній не було нічого особливого, були цитати будівничих про поспіх, із яким вони мали завершити роботу, невиплату зарплат та нещасний випадок - повісився один із робітників. Як з'ясувалось, у нашої компанії були рекламні стосунки з ФК "Чорноморець", і після публікації угода була розірвана». Після цього Олегу Константинову запропонували надалі подібні матеріали узгоджувати з рекламним відділом.

 

Ігор Гужва додав, що були випадки, коли матеріал у газеті виходив із плашкою «реклама», а на сайті з'являвся без відповідної позначки. Також, за його словами, в репортажі з мітингу чорнобильців було викреслено фрази за прямою вказівкою пані Громницької. «Так само було і щодо Фірташа, і Ганни Герман, коли був великий скандал із плагіатом книги Януковича. Тоді була досить жорстка розмова з Оленою Громницькою, яка взагалі вимагала, щоб ми не торкалися цієї теми. Ми про це написали, однак тиск був жорсткий», - сказав пан Гужва. Він підкреслив, що спроби тиску замикалися на ньому, і він намагався не пропускати їх далі до журналістів.

 

Також, за словами пана Гужви, була вказівка писати про народного депутата Наталію Королевську «або добре, або нічого».

 

Окрім цього, під час прес-конференції Ігор Гужва зазначив, що не бачить причин для свого відсторонення і вважає його незаконним, тому продовжує керувати редакцією на відстані. (Нагадаємо, 13 грудня зранку в офісі ПрАТ «Сьогодні Мультимедіа» змінили охорону, а головного редактора газети Ігоря Гужву не допустили на роботу.)

 

Пан Гужва додав, що його намагаються звинуватити в тому, що він був не згоден із планами бізнес-розвитку видання і саме через це з'явилося питання про його звільнення.

 

«Це не так. Ми пропонували дискусію і свої варіанти вирішення проблеми, - сказав він. - Що стосується планів щодо оптимізації, то справді на наступний рік було заплановане серйозне скорочення співробітників у регіонах. І ми пропонували інші варіанти вирішення проблеми без скорочень. Зараз ситуація змінилась, у компанії є профспілка, і всі плани по скороченню персоналу будуть вирішуватися через неї. І ми вже запропонували роботодавцю вести переговори через неї».

 

Тепер колектив газети чекатиме до четверга, коли спливають три дні, відведені на те, щоб СКМ відреагувала на вимоги колективу. «І в четвер ми приймемо рішення, що робитимемо далі. Якщо не буде аргументованої відповіді, ми приступимо до активної фази страйку», - додав головний редактор.

 

Нагадаємо, серед вимог до власників є підписання програми діяльності редакції. Цей документ, за словами пана Гужви, має виконувати ті ж функції що й редакційний статут, якого раніше у виданні не було. «У редакційного статуту незрозумілий юридичний статус, а програма діяльності редакції - це досить зрозуміла справа. Раніше в нас були прийняті неписані правила гри, яких колишні генеральні директори дотримувалися», - зазначив пан Гужва.

 

Як писала «Детектор медіа», 8 грудня представники редакції «Сегодня» оголосили передстрайковий стан через незгоду з редакційною політикою Олени Громницької. Вони висунули вимоги розслідувати конфлікт і «припинити цензуру», а також припинити спроби звільнення підписантів заяви та на час розслідування відсторонити Олену Громницьку від виконання обов'язків генерального директора.

 

9 грудня на зборах трудового колективу Катерина Лапшина пообіцяла провести розслідування.

 

Того ж дня наглядова рада «Сьогодні Мультимедіа» прийняла рішення провести комплексне службове розслідування щодо дій генерального директора Олени Громницької, а також щодо організації роботи редакції під керівництвом головного редактора Ігоря Гужви. Розслідування триватиме два тижні, на цей час пані Громницьку відправлять у відпустку, а роботу пана Гужви суворо контролюватиме наглядова рада.

 

У коментарі «Детектор медіа» пані Лапшина повідомила, що, можливо, найближчим часом пан Гужва піде у відпустку.

 

З 13 грудня наглядова рада відсторонила головного редактора «Сегодня» Ігоря Гужву від виконання посадових обов'язків разом із генеральним директором Оленою Громницькою. На час внутрішнього розслідування обов'язки генерального директора компанії виконуватиме фінансовий директор ПрАТ «Сьогодні Мультимедіа» Ігор Доброван, а обов'язки головного редактора - Ольга Гук, нинішній заступник головреда газети.

 

Раніше, 4 грудня, у редакції газети «Сегодня» було створено осередок профспілки у складі 68 осіб, у тому числі головного редактора Ігоря Гужви. Головою осередку обрано Ольгу Гук. До комітету осередку ввійшли Ольга Гук та Ігор Гужва, Оксана Омельченко, до ревізійної комісії Галина Коваленко та Дмитро Коротков. За словами Ольги Гук, Ігор Гужва юридично не є роботодавцем, тому й увійшов до комітету осередку (як відомо, до виборних органів профспілки роботодавці входити не можуть).

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY